Már októberben emelkedhet a gáz ára

2004.08.28. 9:58

A tartósan magas olajár miatt a gáz világpiaci ára is emelkedik, s ennek hatása előbb-utóbb eléri a magyar piacot is. A Népszabadság információi szerint kormányzati körökben azt mérlegelik, hogy kivárják-e a január elsejét, amikorra minden bizonnyal tíz százalék körüli áremelésnek kellene bekövetkeznie az eddigi ismeretek alapján, vagy pedig már október elsejétől előre hozzák az emelés egy részét.

Normális viszonyok mellett csak januártól változnának a gázárak, mégpedig úgy, hogy a lakosság legfeljebb az infláció körüli mozgást érzékelné. Az érvényes gázárszabályozás szerint a lakosság alanyi jogon kap kompenzációt, s a fogyasztástól függően növekszik a fizetendő tarifa. A kompenzáció forrását a Mol által fizetett bányajáradékból képezik. Mivel egy kompenzációs év októbertől októberig tart, tehát most októbertől, a fűtési szezontól kezdik számolni az éves fogyasztás mértékét.

A Népszabadság értesülései szerint szakmai és pénzügyi körökben is célszerűbbnek tartják, hogy október elsejétől úgy csökkentenék a gázártámogatást, hogy az átlagosan hat-hét százalékkal emelné meg a lakossági árakat. Így januártól kisebb növekedésre lenne szükség. Az áremelést a bevezetést megelőzően egy hónappal korábban kellene bejelenteni, de ha a támogatások csökkentésével oldják meg a drágulást, akkor nem kell ehhez az időbeli szabályhoz igazodni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK