A kormányváltás lassíthatja az euró bevezetését

Vágólapra másolva!
A bizonytalan lengyel, cseh és magyar politikai helyzet a gazdasági reformok halogatásához, így az euró bevezetésének elhalasztásához vezethet ezekben az országokban - írja szerdai elemzésében a The Wall Street Journal európai kiadása.
Vágólapra másolva!

Csehországban a kormánynak éppen most kellett átvészelnie egy bizalmi szavazást, Budapesten az MSZP szerdán dönt az új miniszterelnök-jelöltről, míg Varsóban alig néhány hónap telt el az új miniszterelnök beiktatása óta, de Marek Belka máris kénytelen volt néhány megszorító intézkedést feladni - emlékeztet a konzervatív amerikai lap.

A WSJE szerint a választásokra készülődő kelet-közép-európai kormányoknak a népszerűtlen költségvetés-kiegyensúlyozó lépésekkel rendkívül nehéz megtartaniuk választóikat és saját pártjuk egységét. Márpedig a lap által idézett elemzők szerint a csökkenő támogatottság arra késztetheti ezeket a kormányokat, hogy az euró bevezetéséhez szükséges reformokat elhalasszák, csakúgy, mint a közös valuta bevezetését.

Charles Robertson, az ING Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető londoni elemzője felteszi a kérdést: vajon a politikusok szempontjából nézve hoz-e annyi politikai előnyt az eurózónához való csatlakozás, hogy ez megérje a reformokkal járó áldozatokat? A válasz szerinte erre a kérdésre egyelőre nemleges.