Hét százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom az idén az első félévben 6,8 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 7,2 százalékkal, júniusban pedig 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított indexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az egy hónappal korábbihoz képest júniusban 1,3 százalékos növekedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex. Tavaly az első negyedévben 10, a második negyedévben 6,6 százalékkal bővült a kiskereskedelem a naptárhatástól tisztított számok alapján.

Az idén az első félévben összesen 2375 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből a júniusi eladások értéke 447 milliárd forint volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az első hat hónapban 3,5 százalékkal, júniusban 4,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az utóbbin belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek - hipermarketek, szupermarketek - értékesítése 4,8 százalékkal, az élelmiszer-szaküzleteké pedig 3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszertermékek forgalma 2004-ben folyamatosan az átlagot meghaladó mértékben bővült: az első hat hónapban 12,3 százalékkal, júniusban 8,8 százalékkal nőttek az eladások 2003 azonos időszakához képest. Júniusban a legdinamikusabban, 16,3 százalékkal a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem, 13,7 százalékkal a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelem és 16 százalékkal a használtcikk-kiskereskedelem eladásai emelkedtek.

A gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem 8,7 százalékos növekedésében főként az illatszerüzletek értékesítésének bővülése játszott szerepet. Mérsékeltebben, 5,7 százalékkal nőtt a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb része, 37,9 százaléka Közép-Magyarországon, 25,6 százaléka Budapesten bonyolódott.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem értékesítése 2004-ben jelentős havi ingadozásokat mutatott, főként a regisztrációs adó két lépcsőben történt bevezetésének hatásaként. Az első félévben összességében 13,4 százalékkal, júniusban 16,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyított eladási volumen.

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalom az első félévben 3,3 százalékkal, júniusban 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.