Megduplázták eredményüket a lengyel tőzsdei cégek

Vágólapra másolva!
A lengyel gazdasági fellendülés elérte a nagyvállalatokat is: a varsói tőzsdén jegyzett 12 legnagyobb cég több mint megduplázta adózott eredményét az idei első félévben a tavalyi első hat hónaphoz képest, és ezzel 860 millió eurós adózott összeredményt ért el.
Vágólapra másolva!

Az összeredményből 680 milliót a négy legnagyobb tőzsdei cég, a KGHM, a Telekomunikacja Polska (TPSA), a Bank Pekao és a Bank Austria lengyel leánycége, a BPH termelte. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a nyereségnövekedés mindenekelőtt a felgyorsult lengyel gazdasági növekedésre vezethető vissza: az első félévben becslések szerint közel 6 százalékkal bővült a lengyel GDP.

Az EU-ban Lengyelországban a legolcsóbbak az autók/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040729azeuban.html

Hatott ezenkívül az is, hogy a társasági adót 27 százalékról 19-re csökkentették Lengyelországban. Ez önmagában is kedvező volt, de azért is növelte az idei nyereséget, mert tavaly a cégek - az idei kedvezőbb adózásra várva - szükséges kiadásaikat még tavaly, nyereségüket viszont az idén igyekeztek realizálni. A cégek gazdálkodására kedvezően hatott ezen kívül az uniós belépés, valamint a zloty gyengülése az euróhoz képest.

A következő félévre az elemzők a céges nyereségek szerényebb ütemű növekedését valószínűsítik, annál is inkább, mert a zloty május elseje óta már tíz százalékkal erősödött az euróhoz viszonyítva.