Megszűntek a vámszabad területek

Vágólapra másolva!
Jelenleg nincs kijelölt vámszabad terület Magyarországon, az uniós csatlakozás óta egyetlen cég sem jelezte, hogy újraelosztó tevékenységhez raktározási célú vámszabad területet szeretne működtetni - közölte Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

Beszteri Sára a távirati irodának elmondta: a vámszabad területek működése május elseje, az EU-csatlakozás óta nyitott kérdés, működésük a nem EU tagországból érkező árukra és nem EU országba irányuló kivitelre értelmezhető csak.

A vám és a logisztika még nem találkozott, az érdekelt - többek között Záhony térségében működő cégek - nem reagáltak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megkeresésére, a cégeken belül folyamatban vannak a tárgyalások - közölte a főosztályvezető.

A feldolgozást folytató cégek, amelyek a csatlakozás előtt vámszabad területeken végezték tevékenységüket, most gazdasági vámeljárásban folytatják működésüket - mondta Beszteri Sára. A harmadik országokkal kereskedelmi tevékenységet folytató 14 magyarországi cég a csatlakozás óta vámfelügyelet melletti feldolgozásra tért át.

A lehetőség lényege, hogy az importárut nem kell vámoltatni, csak az abból készült késztermék után kell a vámot megfizetni, amelynek mértéke alacsonyabb, mint a nyersanyagra kivetett vám lenne - mondta Beszteri Sára. A másik lehetőség az aktív feldolgozás, amely az importanyag felhasználásával folytatott exportcélú termelés, csakúgy, mint korábban a vámszabad területi termelés.

Beszteri Sára szerint tény, hogy Magyarország exportjának 80 százaléka az EU belső piacára irányul, aminek természetes következménye, hogy ez a forgalom nem tartozik már vámrendszer hatálya alá. Az importban ez a mutató mintegy 70 százalékos.

Molnár Sándor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium(GKM) ipari főosztályának vezetője elmondta, hogy ipari vámszabad területekből az Európai Unió vámterületén kevés működik. Magyarországon az idén áprilisban még közel 150 vámszabad terület működött, az uniós csatlakozással ezek automatikusan megszűntek - mondta Molnár Sándor.