21 éves csúcson az olaj ára

Vágólapra másolva!
Pénteken 21 éves csúcsra drágult a kőolaj a szabadpiacon. A csütörtöki kiigazítás után ismét nőttek az aggodalmak az esetleges oroszországi és közel-keleti termeléskiesések miatt. A piacon kétlik, hogy az OPEC, amely kapacitása több mint 95 százalékánál termel, pótolni tudna nagyobb kínálati hiányokat, miközben a kereslet nő.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként 43,10 (159 liter) dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 35 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 12 centtel, majd 23 centtel volt drágább a csütörtöki zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin augusztusra péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,2800 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0048 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre péntek reggel hordónként 39,55 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, 30 centtel drágább a csütörtöki zárónál.