Kamatvágásra adhat okot az erősödő forint

Vágólapra másolva!
A hazai fizetőeszköz erős szintje arra késztetheti a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsát, hogy a tervezettnél korábban csökkentse az irányadó alapkamatot, vélik az elemzők. Az euróval szemben szerdán délután 246-os szintre erősödött a forint, ahol megállt az erősödés és 247 forint körüli euróárfolyam alakult ki. Legutóbb áprilisban volt ilyen erős szinten a forint, az akkori 247,50 forintos árfolyamnál a jegybank áprilisban és májusban összesen 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot.
Vágólapra másolva!

A kamatcsökkentés mellett szól az, hogy a jegybank által preferált forint árfolyamsáv 250-255, míg az intervenciós sáv erős oldalának széle 240,01 forint, (ezen a szinten kötelező a jegybanknak beavatkoznia a forint gyengítés érdekében - a szerk.) tehát jelenleg csupán 2,5 százalékra van a forint a sávszéltől, vélik az ING Bank szakértői.

Esélylatolgatás

Az ING Bank elemzői szerint 40 százalék a valószínűsége annak, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa hétfőn csökkenti az alapkamatot 25 bázisponttal. Sokkal nagyobb, 80 százalékos esélyt látnak a szakemberek arra, hogy a jegybank augusztus 16-ai ülésen csökkent kamatot - akkor azonban 50 bázisponttal.

Nem nyúlt a kamathoz a Monetáris Tanács/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040719nemnyult.html

Abban az esetben, ha hétfőn meglepetésre kamatot csökkentene a jegybank, akkor annak mértéke 0,25 százalékpontos lenne, egy olyan nyilatkozattal együtt, hogy további csökkentésekre sor kerülhet, amennyiben a gazdasági mutatók azt lehetővé teszik, az elemzők szerint. Ennél azonban valószínűbb, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-hez hasonlóan piackövető politikát folytat a jegybank, és hétfőn csak azt közli, hogy ilyen feltételek mellett kamatcsökkentés következik. Az 50 bázispontos csökkentést pedig augusztus 16-án lépi meg a jegybank, amikor is 7,5 százalékos inflációs adatra lehet számítani, a júliusi 7,3 százalékos árnövekedési ütemhez képest. Az inflációs adatot augusztus 11-én hozzák nyilvánosságra.