1031 milliárd forint vámbevétel az első félévben

Vágólapra másolva!
A VPOP június 30-ig 1031 milliárd forint vámbevételt szedett be, ami a törvényben előírt éves előirányzat 77,48 százaléka. A szervezetnél a dolgozói létszám december végéig 100 fővel csökken.
Vágólapra másolva!

A VPOP az első félévben 1031 milliárd forint bevételt biztosított a központi költségvetés számára, ami a törvényben előírt éves előirányzat 77,48 százaléka. A kedvező arány ellenére nem várható a célelőirányzat jelentős túlteljesítése, ugyanis az áfabevételek csak május 1-jéig folytak be a VPOP büdzséjébe, utána csak a jövedéki adó jelenik meg abban.

Az év első felében 24,8 százalékkal nőtt a szervezet által felderített bűncselekmények száma, a lefoglalt áruk értékében 89,3 százalékos a bővülés. Cigarettából 58,3 százalékkal többet foglaltak le az év első hat hónapjában, mint tavaly az első félévben.

Lezárult az EU-konform átszervezés

Lezárult a vám- és pénzügyőrség európai uniós csatlakozással összefüggő átszervezése - jelentette be Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának vezetője.

Az országos parancsnok elmondta: a szervezeti átalakítás második ütemeként augusztus 1-től a vidéki vámigazgatás és vámrendészet regionális szintre kerül. Az átszervezés első lépéseként még májusban a budapesti vámhivatalok összevonásával fővámhivatalok jöttek létre.

A kormány tavaly októberi határozata 2004 végéig 808 fős létszámleépítést írt elő a VPOP szerveinél. A VPOP-nél május 1-jén 7045-en dolgoztak, a létszám december végéig 100 fővel csökken. Az átszervezések nyomán sokan nem vállalták az áthelyezést, ezért a leépítésekkel egy időben a VPOP 400 üres álláshellyel rendelkezik, főként az ország keleti területein.