Hosszú távra is bizakodók a német cégvezetők

Vágólapra másolva!
Három hónapja először nőtt a német üzleti bizalom júliusban, köszönhetően folyamatosan növekedő exportnak, amely ellensúlyozta a stagnáló lakossági fogyasztást Európa legnagyobb gazdaságában - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A müncheni központú Ifo gazdaságkutató intézet 7 ezer cégvezető megkérdezésével készült legfrissebb bizalmi indexe 95,6 pontra nőtt a júniusban regisztrált 94,6 pontról. A Bloomberg által megkérdezett elemzők korábban 95 pontos index-értéket valószínűsítettek.

A világgazdaság négy éve regisztrált legnagyobb növekedési üteme arra készteti a német nagyvállalatokat, hogy minél jobban növeljék elsősorban amerikai és kínai eladásaikat. 2005-ben az export lesz az, amely a legnagyobb mértékben elősegíti a német növekedést - véli Wolfgang Wiegard, a német kormány gazdasági tanácsadó-testületének elnöke.

Az elkövetkezendő hónapokra is optimistán tekintenek a német cégvezetők, ugyanis a jelenlegi üzleti környezetre vonatkozó alindex mellett, a hat hónapos várakozásokat megjelenítő alindex is nőtt az Ifo felmérése szerint.

A gazdaságkutató intézetek az utóbbi időben egyre-másra javítják fel a német gazdaság idei és jövő évi teljesítményére vonatkozó előrejelzéseiket: a német kormány gazdasági tanácsadó testülete ugyancsak a múlt héten emelte az idei évi német gazdaságnövekedésre vonatkozó korábbi várakozását, 1,8 százalékra 1,5 százalékról. A javított várakozás összhangban áll a vezető gazdaságkutató intézetek, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elmúlt hetekben ismertetett előrejelzéseivel.

A német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. Ez a legjobb negyedéves adat három éven belül, de a növekedés szinte kizárólag az exportnak tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság továbbra is gyenge volt.

Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, és ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta 2003 volt legrosszabb év; 1993-ban 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP.

Az Ifo felmérés közzététele után a frankfurti értéktőzsde indexe a DAX 30 22,97 ponttal, 0,6 százalékkal nőtt - írja a Bloomberg hírügynökség.