További kamatcsökkentést vár a piac

Vágólapra másolva!
Újabb, akár 1 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár a piac, mivel a hétfői csökkentés kevéssé befolyásolja a hitelkamatokat. A változatlanul erős forint nem reagált az MNB hétfői lépésére, mellyel 9,5 százalékról 9 százalékra mérsékelte az irányadó kamatlábat, de az S&P hitelminősítő kedden bejelentett leminősítésére sem. Annak sem volt piaci hatása, hogy a jegybank legfrissebb inflációs jelentése jóval borúlátóbb korábbi előrejelzésénél.
Vágólapra másolva!

A kötvényhozamok keddi drasztikus esése arra utal, hogy a piaci szereplők már beárazták az újabb kamatmérséklést - írja a Világgazdaság. Az OTP Bank nem hajt végre azonnali kamatcsökkentést, hanem fenntartja a jelenlegi kamatszintet; Spéder Zoltán, a bank vezérigazgató-helyettese szerint az 50 bázispontos mérséklés önmagában nem indokol jelentős lépéseket a bankoktól.

Forián Szabó Gergely, a CA IB alapkezelője szerint a csökkentésnek nem lesz hatása a vállalati hitelkamatokra, mivel a csökkentés a forintot érintő spekulációkra adott válasz volt, de mértéke kicsi. Szerinte a piac további, akár 200 bázispontos csökkenést vár a következő fél évben. Barcza György, az ING elemzője a fél százalékpontos csökkenéstől még nem várja a beruházások élénkülését.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A Standard and Poor's leminősítette Magyarországot
(2002. november 19.)