Az ellenzék és az SZDSZ az önkormányzatokért aggódik

Vágólapra másolva!
Leginkább az önkormányzatoknak jutó költségvetési támogatást kevesellték az ellenzéki képviselők a költségvetési vita harmadik napján az Országgyűlésben; úgy vélték, hogy a helyhatóságok nem fogják tudni kifizetni a megemelt közalkalmazotti béreket, vagy működésük veszélybe kerül. Az SZDSZ is növelni kívánja az önkormányzatok támogatását. A vita során szocialista képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy több pénz jut kultúrára, míg az MDF képviselője az egészségügynek jutó forrásokat kevesellte.
Vágólapra másolva!

Csakúgy, mint a költségvetési vita második, keddi napján, az ellenzéki felszólalók jelentős része szerdán is az önkormányzatok költségvetési támogatását kevesellte. A Fidesz és az MDF képviselői úgy vélték, hogy a költségvetés nem biztosítja a megemelt közalkalmazotti fizetések fedezetét, ezért az önkormányzatok vagy nem fizetnek, vagy működésük kerül veszélybe. A fideszes Lasztovicza Jenő egyenesen a Ceausescu-i falurombolás hatásához hasonlította a költségvetés önkormányzatokra vonatkozó részét.

Az ellenzéki bírálatokat részben az SZDSZ is osztja: Kuncze Gábor pártelnök a távirati irodának azt mondta, hogy elengedhetetlenül szükséges a büdzsé módosítása az önkormányzatok többlettámogatása érdekében. Közölte: olyan módosító javaslatokat nyújtanak be a büdzséhez, amelyek 25-30 milliárd forinttal növelik az önkormányzatoknak szánt költségvetési összegeket. Kuncze Gábor jó esélyt lát a módosító indítványok elfogadására.

Burány Sándor a vita után a távirati irodának elmondta: a kormány olyan módosító indítványokat készített a 2003. évi költségvetési előterjesztéshez, amelyek alapján azokon a településeken, ahol a normatív támogatások és a saját bevételek nem biztosítják a közalkalmazotti béremelés fedezetét, a különbözetet a központi büdzsé kiegészíti.

Több pénz jut kultúrára

Jó jel, hogy a kultúrát nem ültették az utolsó sorba, és tekintetbe vették a fejlődés követelményeit - mondta Vitányi Iván szocialista képviselő. Hozzátette: az Operaház, a Nemzeti Színház, a nemzeti intézmények, színházak, és a filmművészet támogatása is emelkedik. Hiller István, az oktatási minisztérium politikai államtitkára közölte: az oktatás tárca költségvetése 18,4 milliárd forinttal nagyobb a tavalyinál a béremelésekre elkülönített összegeket figyelmen kívül hagyva.

Halász János, a Fidesz képviselője szerint nem nő a kulturális tárca büdzséje, hiszen ha az idei költségvetésben levonjuk az egyházi terület 16 milliárdját akkor 71 milliárd marad, ami 7 milliárddal több, mint ami a 2003-as javaslatban szerepel.

MDF: csak a túlélésre elég az egészségügyre fordított pénz

Csáky András MDF-es képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány ígéreteivel szemben az egészségügyben csupán a túlélésre van meg a lehetőség a jövő évi költségvetés alapján: az egészségügyi tárca büdzséjéből nem lehet kikövetkeztetni, hogy az egyes egészségügyi programokra mekkora pénz áll rendelkezésre. Elmondása szerint a kormány a tervezett büdzsé alapján 2 milliárd forintot fordítana 21 egészségügyi programra. Az MDF-es képviselő szerint nem lesz forrás olyan fontos projektek folytatására, mint például az emlőrákszűrés.

Csáky András bírálta, hogy a gyógyító-megelőző tevékenységre fordított összegek nem emelkednek a következő évben: ugyan 2003-ban 22,5 százalékos növekedést tervez erre a célra a kormány, ami 113 milliárd forint, de az egészségügyi intézményeknek összesen 127 milliárd forintot kellene fordítaniuk az idei bérfejlesztések áthúzódó hatásaira.

Göncz Kinga, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára cáfolta, hogy az emlőrákszűrést leállította volna a kormány.

(MTI)

Korábban:

Növekvő orosz befolyástól tart a Fidesz
(2002. november 19.)

László Csaba: javítja a versenyképességet a jövő évi büdzsé