Növekvő orosz befolyástól tart a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok a jövő évi büdzsé nagy vesztesei - mondták ellenzéki képviselők a jövő évi költségvetés általános vitájának második napján, szerdán. Rogán Antal fideszes képviselő úgy vélte, a kabinet szabad utat nyit Oroszország gazdasági és politikai befolyása előtt. A vitában a belügyminiszter közölte: az önkormányzatok rendelkezésére fog állni a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetéséhez szükséges összeg. A gazdasági tárca államtitkára kijelentette, hogy egyetlen vállalkozói csoport sem zárható ki a pályázatokból.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék szerint nem biztosított a közalkalmazotti béremelés forrása

Lamperth Mónika belügyminiszter felszólalásában elmondta: az államháztartás helyzete miatt minden cél nem teljesíthető, ennek ellenére 2400 milliárd forintot meghaladó összegből gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok az Országgyűlés elé terjesztett 2003-as büdzsé szerint.

A közalkalmazotti béremelés fedezetére vonatkozó 282 milliárd forintos pluszkiadás a normatív támogatással, valamint az szja helyben maradó hányadának duplájára emelésével és a gépjárműadó 100 százalékának biztosításával megoldható - közölte a belügyminiszter. A tárca vezetője elismerte, hogy egyes körzetekben és településtípusoknál jövőre forráshiány keletkezhet, ezt azonban szerinte kiegyenlítő mechanizmusokkal rendezni lehet. Elmondta, 40 milliárd forintos fejlesztési többlettámogatás jut az önkormányzatoknak.

Kétperces reagálásokban több fideszes képviselő - Tóth Imre, Babák Mihály, Kovács Zoltán és Bóka István - hangoztatta: a közalkalmazotti béremeléshez szükséges 240 milliárd forintos teherhez képest mindössze 117 milliárdot különítettek el a büdzsében, emiatt az önkormányzatok és a rendőrség a költségvetés legnagyobb vesztese. Az ellenzéki képviselők emlékeztettek: a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is elégedetlenségét fejezte ki a büdzsében szereplő számok kapcsán.

Rogán tart az orosz befolyástól

Rogán Antal fideszes képviselő, frakcióvezető-helyettes felszólalásában kifogásolta, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban nem jelennek meg a tervezett privatizációkból származó bevételek. Úgy vélte, hogy ez a költségvetés bújtatott tartalékát fogja majd képezni, és a kormány az államháztartási hiány fedezésére kívánja fordítani a privatizációs bevételeket.

A képviselő nehezményezte azt is, hogy a kormány szabad utat kíván engedni az orosz tőke magyarországi befektetései előtt. Mint mondta, ezzel lehetővé teszik, hogy az orosz tőke gazdasági, majd politikai befolyást szerezzen Magyarországon. A képviselő felvetette, hogy az orosz befolyásnak azért enged a kormány szabad utat, mert esetleg mégis Moszkvában vannak a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával kapcsolatos, a Belügyminisztériumból hiányzó iratok másolatai.

Veres János szocialista képviselő határozottan visszautasította Rogán Antal a miniszterelnökkel kapcsolatos felvetését. Szalay Gábor szabad demokrata képviselő, a gazdasági tárca politikai államtitkára közölte: szó sincs arról, hogy az orosz befektetőket előnyhöz kívánná juttatni a kormány. Az államtitkár szerint nincs mód arra, hogy valamely vállalkozói csoportot diszkrimináljanak, azaz kizárjanak a pályázás lehetőségéből.

Honvédelmi aggályok

Karsai Péter, a Magyar Demokrata Fórum képviselője elfogadhatatlannak nevezte a Honvédelmi Minisztérium költségvetését. Úgy vélte, hiányzik az előterjesztésből a rádiótender és az önkéntes haderőre való áttérés fedezete.

(MTI)

Korábban:

László Csaba: javítja a versenyképességet a jövő évi büdzsé
(2002. november 18.)

Kifogásolja az számvevőszék a költségvetés-javaslatot
(2002. november 8.)

Költségvetés: ami a zsebünkre megy
(2002. november 7.)

Gazdasági kiegyezés készül Oroszországgal