Töretlen a lakosság bizalmi indexe

Vágólapra másolva!
Októberben nem változott a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A gazdaságkutató cég által készített felmérés szerint az 1993. óta folyó vizsgálatok történetében az idei év a legoptimistább.
Vágólapra másolva!

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket októberben a korábbinál valamivel kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapot illetően nem várnak érezhető változást. Az ország gazdasági helyzetének megítélése érezhetően rosszabb lett, ugyanakkor a következő 12 hónapban a válaszolók már nem feltételeznek további romlást.

A válaszadók októberben az előző havinál magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is emelkedtek. Emellett októberben a munkanélküliek számának további növekedését is feltételezték.

A lakosság vásárlási kedve érezhetően erősödött, s a következő 12 hónapban is többen tervezik növelni a tartós fogyasztási cikkek beszerzésére szánt kiadásaikat. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, de a korábbinál többen gondolják úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani.

Magyarország hét régiója közül négyben romlottak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben az Észak-Alföld és a Nyugat-Dunántúl lakóinak véleménye romlott. A Dél-Alföld, illetve a Dél-Dunántúl lakosai kisebb mértékű romlásra számítanak. Ezzel szemben a Közép-Dunántúlon, valamint a Észak- és Közép-Magyarországon élőké érezhetően javult.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Javult a fogyasztói bizalom
(2002. július 17.)

Ajánlat: