GVH: Verseny van hazai mobilpiacon

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a mobiltelefon hálózatokban, a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott végződtetési szolgáltatás piacán olyan zavarok érzékelhetőek, amelyek versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszik szükségessé. A GVH a mobilszolgáltatás ágazatban viszont több részpiacot is azonosított és megállapította, hogy a mobil szolgáltatás piacán a vállalkozások versenyeznek egymással.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefon-hálózatban végződő hívások díjainak alakulása egyértelműen piaci zavart mutat. Az elemzés egyrészt kimutatta ugyanis, hogy a vezetékes telefonról mobil telefonra történő hívások hosszuk alapján nagyon hasonlóak a mobil hálózatról indított hívásokhoz. Másrészt a vezetékes telefonról mobil telefonra történő hívások árai és a mobil hálózatról indított hívások árai nem mutatnak ilyen hasonlóságot.

A GVH szerint a mobil végződtetés piaca szolgáltatónként elkülönült piac, azaz egy-egy szolgáltató monopolhelyzetben van, amelyek szabadon állapíthatják meg a végződtetési díjaikat. A piacon tehát olyan anomália van, amely valószínűsíthetően közvetlenül visszavezethető valamely vállalkozás piaci magatartására, ennek kivizsgálására indított a GVH ágazati versenyfelügyeleti eljárást az idén februárban.

Drágább mobilról telefonálni

A GVH jelentése megállapítja, hogy 2002. szeptemberében a mobil rádiótelefon szolgáltatás és a vezetékes szolgáltatás árszínvonala átlagosan nagy különbséget mutatott, a mobil árak még mindig meghaladják a vezetékes árakat.

A két szektor kölcsönös versenyviszonyainak elemzése alapján viszont arra a következtetésre jutott a hivatal, hogy általánosságban nem helyettesítheti egymást a vezetékes és a mobil szolgáltatás. Az árak összehasonlítása során mindössze két olyan területet találtak, ahol lehetőség lenne a helyettesítésre.

Az egyik ilyen terület a nagyfogyasztók belföldi hívásai, ahol a mobil szolgáltatók által nyújtott kedvezmények a vezetékes belföldi hívással versenyképes árakat tudnak biztosítani. A másik terület a hívást nem vagy csak nagyon ritkán kezdeményező kisfogyasztók számára biztosított hozzáférés. Ebben az esetben a mobil szolgáltatók előrefizetett csomagjai képesek versenyképes árakat biztosítani a vezetékes szolgáltatók kisfogyasztói csomagjával.

Összességében a vezetékes és a mobil szolgáltatások nem tekinthetőek egymás helyettesítő termékeinek. Mindez azt jelenti, hogy a két szektor árai közötti különbség önmagában nem értékelhető piaci zavarra utaló körülményként - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal.

(MTI)

Ajánlat:

GVH