Féléves csúcson az eurózóna inflációja

Vágólapra másolva!
Végleges adatok szerint októberben átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az euróövezetben, mint tavaly októberben. Az előzetes adat 2,2 százalékos tizenkét havi inflációról szólt.
Vágólapra másolva!

Az októberi infláció idén április óta a legmagasabb, és a fogyasztói árak tizenkét havi növekedése már harmadik hónapja haladta meg az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos riadószámát. Elemzők szerint a 0,1 százalékpontos módosítás nem befolyásolja lényegesen az EKB kamatpolitikáját: az EKB szakértői, a múlt héten kiadott havi jelentésükben, úgy vélték, hogy a lanyha gazdaság és az erősebb euró középtávon lehűti az inflációt. Az elemzők többsége továbbra is kamatcsökkentésre számít december elején. Az EKB utoljára tavaly novemberben csökkentette irányadó kamatminimumát, és az azóta 3,25 százalékos.

A maginfláció, amelyben nincsenek benne a bizonytalannak tartott élelmiszer- és energiaárak, tizenkét hónapra 2,4 százalékos volt októberben, a szeptemberi 2,5 százalék után. A nemzeti inflációs ráták az ír 4,4 százalék és a német 1,3 százalék között voltak októberben. Az Európai Bizottság a múlt héten úgy vélte, hogy a nemzeti inflációs ráták ilyen különbségei megnehezítik a pénzügypolitika alakítóinak dolgát, de továbbra is kitart amellett, hogy az infláció alacsony szintje néhány tagországban nem igazolja a deflációs félelmeket. Az EU-bizottság előrejelzése szerint az euróövezet átlagos tizenkét havi inflációja a jövő év első felében 2 százalék alá csökken.

Az euróövezeti infláció hosszú idő után először májusban érte el, lefelé haladva, a 2 százalékos tizenkét havi ütemet. Júniusban 1,8 százalékos, júliusban 1,9 százalékos, augusztusban és szeptemberben 2,1-2,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem. Korábban, az euróövezet 1999. januári megalakulása óta, csak 1999 folyamán, majd 2000. áprilisban és májusban volt 2 százalék alatt a tizenkét havi infláció a térségben. A megalakulás óta a csúcspont tavaly májusban volt, 3,4 százalékkal.

(MTI)

Ajánlat:

EKB

Korábban:

Európában elmaradhat a kamatvágás
(2002. november 7.)

Fed: fél százalékpontos kamatcsökkentés
(2002. november 6.)

Európai kamatcsökkentést sürget a valutaalap