Járai szerint nem lesz sáveltolás

Vágólapra másolva!
A forint erős ugyan, de nincs szükség a sáv eltolására, a sávon belüli árfolyammal is kényelmesen el lehet érni, hogy az éves infláció jövő év végére 4,3-4,4 százalék legyen - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök a Magyarország átalakulása és a nemzetközi pénzvilág címmel rendezett konferenciát megelőzően pénteken. Járai megerősítette, hogy semmilyen korülmények között nem tolják el a forint sávját.
Vágólapra másolva!

A jegybankelnök elismerte, hogy a Monetáris Tanács legutóbbi prognózisában megemelte, 4,6 százalékra növelte a jövő év végi várható inflációt, ám hangsúlyozta, hogy ez még 5 forinttal gyengébb, 243,6 forintos euró átlagárfolyamon készült. Hozzátette, jelenleg 238-240 körüli az euró forint árfolyama, ennél erősebb forintra nincs szükség ahhoz, hogy teljesüljön a jegybanki inflációs cél.

Járai Zsigmond egyetértett azzal, hogy szigorúbb fiskális és jövedelempolitikára van szükség, ám hozzátette, hogy a rossz fiskálispolitika nem indokolja a monetáris politika lazítását. - Ez csak felpörgetné az inflációt, ennél rosszabb gazdaságpolitikai döntést jelenleg nehéz elképzelni - mondta a jegybank elnöke.

Magyarország monetáris uniós tagságát illetően Járai Zsigmond megerősítette: a gazdaságnak a csatalakozás minél korábbi időpontja kedvez. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az uniós tagsággal kötelezettséget vállal az euró bevezetésére is.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a szerint Magyarország gazdasági növekedésével már kezd kilógni a szegény országok kategóriájából, s bár még nem éri el a minimálisan megszabott egy főre jutó GDP értékét. Azt azonban fegyelmezett gazdaságpolitikájával hamarosan teljesítheti. A miniszter hozzátette, hogy a jövőben elsősorban tanácsadói és elemzői támogatást kell az országnak igénybe venni, s ugyanezeket fel is ajánlhatja a Magyarországhoz hasonló sorsú fejlődő országoknak.

Surányi György, korábbi jegybankelnök a konferencián elmondott beszédében ugyanakkor úgy vélte, hogy az ország uniós csatlakozásával mindenki egyetért, a Monetáris Unióba történő belépéssel azonban óvatosan kell bánni. Hozzátette, hogy elsősorban a magyar gazdaság hosszú távú maximális fejlődési lehetőségeit kell szem előtt tartani, ami véleménye szerint nem feltétlenül esik egybe a jelenlegi maastrichti korlátozó szabályokkal.

Surányi György leszögezte: a monetáris politika hatóköre korlátozott. Súlyos hibának nevezte, ha helytelen jövedelem- és fiskális politikát a monetáris politika próbálja ellensúlyozni. Elmondta: laza költségvetési és jövedelempolitikát nem lehet és nem szabad magas reálkamatokkal, illetve jelentősen felértékelt, a gazdaság teljesítésével összhangban nem álló árfolyammal korrigálni. Hozzátette: ez még súlyosabb válságba taszíthatja a gazdaságot.

Medgyessy Péter az EU-tagországok és a tagjelöltek szocialista miniszterelnökeinek pénteki varsói találkozóján a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy szerinte reális forintárfolyamra van szükség, de az átváltási sávot nem kell módosítani. A miniszterelnök szerint ugyanakkor nincs szándék a forint középárfolyamának, illetve az átváltási sávnak az elmozdítására.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Újabb rekordot állított fel a forint
(2002. november 14.)

Surányi: Lassabban kell csatlakozni a valutaunióhoz
(2002. november 13.)