Négyszázszorosára nőtt a hazánkba érkező kockázati tőke összege

Vágólapra másolva!
Idén minden eddiginél több, 120 millió dollár értékben, 29 tranzakció keretében hajtottak végre kockázati tőkebefektetéseket Magyarországon - mondta Zombory Viktória, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) konferenciája alkalmából tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön. Tavaly a kockázati tőketársaságok 64 millió forint értékben 28 tranzakciót hajtottak végre Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Zombori Viktória, az egyesület elnöke elmondta, hogy az idei befektetésekből a hat legnagyobb tranzakció 100 millió dollár értékű volt, amely az összbefektetések 82 százaléka.

A befektetések 25 százaléka fejlesztési tőke. Ezek közül az egyik legnagyobb értékű - 22 millió dolláros - kockázati tőkebefektetés, az Euromedic társaság létrehozása volt magyarországi székhellyel, amely diagnosztikai központokat működtet és komoly expanziós tervei vannak a régióban. Ezt a kockázati tőkebefektetést a Dresdner Kleinwort Capital hajtotta végre. Ugyancsak a nagyobb befektetések közé tartozik a Raiffeisen Private Equity Management által megvásárolt Stollwerck Budapest Kft. tranzakció.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a kockázati tőkebefektetésekben továbbra is az információtechnológiai szektor tölti be a legnagyobb szerepet. Az ország gazdasági kilátásai nagyon jók, így feltehetően az év végéig újabb befektetések zárulhatnak le.

A kockázati tőkebefektető társaságok, alapok túlnyomó része regionális befektető, a célországok között van a tíz EU-tagjelölt, de kiemelt helyen Magyarország, Csehország és Lengyelország. A régióban a kockázati tőkealapokban mintegy 3,7 milliárd dollár vár befektetésre, ezek 25 százaléka vélhetően Magyarországra jön - tette hozzá az MKME elnöke.

(MTI)