Az EU eljárást indít Németország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság Németország ellen eljárás megindítását, Franciaország esetében pedig előzetes figyelmeztetést kezdeményez államháztartásuk túlságosan magas hiánya miatt - jelentette be szerdán a testület gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja.
Vágólapra másolva!

Pedro Solbes közölte, hogy Németország költségvetési hiánya az idén GDP-jének 3,8, jövőre pedig 3,1 százaléka lesz. Az adatok kiszámításakor csak azokat az intézkedéseket vették figyelembe, amelyeket a berlini kormány már bejelentett a hiány csökkentése érdekében. Ha a Hans Eichel pénzügyminiszter által kilátásba helyezett további intézkedéseket is teljes körűen és időben végrehajtják, akkor van esély arra, hogy jövőre a hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát - mondta a biztos.

Franciaország helyzetét aggasztónak minősítette Solbes. Brüsszel számításai szerint az ország államháztartási hiánya jövőre GDP-jének 2,9 százaléka lesz, Francis Mer pénzügyminiszter azonban ennek ellenére sem hajlandó módosítani a jövő évi költségvetést, hanem a vonatkozó uniós szabályok rugalmas értelmezését és hosszabb távra szóló megoldásokat részesít előnyben.

Az euróövezethez tartozó EU-tagállamokat a stabilitási és növekedési paktum kötelezi arra, hogy államháztartási hiányukat a GDP-jük 3 százalékának megfelelő szint alatt tartsák. Az e határ felé közelítő országokat a brüsszeli bizottság előzetes figyelmeztetésben részesíti, a határt túllépőkkel szemben pedig eljárást kezdeményezhet, amely végső soron súlyos pénzbüntetésekhez vezethet. A folyamat azonban csak hosszabb idő után, részletesen szabályozott állomásokon keresztül juthat el erre a pontra, s az érintett országok előbb minden esetben lehetőséget kapnak a hiány leszorítására.

(MTI)

Korábban: