Úttorlaszokkal tiltakoznak a FIAT-dolgozók

Vágólapra másolva!
A FIAT autógyártó óriáscég leépítési tervei miatt a szicíliai Termini Imerese gyár elbocsátásra ítélt dolgozói kedden is lezárták a Punta Raisi repülőtérhez vezető autóutat. A fém- és a gépipari munkások november 15-re nyolcórás országos sztrájkot hirdettek, a nagy szakszervezeti szövetségek pedig erre a napra találkozót kértek a kormány képviselőivel.
Vágólapra másolva!

A három nagy olasz szakszervezeti szövetség (CGIL, CISL,UIL) közös asztalhoz szeretne ülni a kormány képviselőivel a FIAT-válság megoldása érdekében. A dolgozók érdekvédelmi szervezetei ugyanis elutasítják a vállalat talpra állítási tervét, amely semmiféle garanciát nem nyújt a "rendelkezési állományba" küldendő alkalmazottak későbbi visszavételére.

A torinói székhelyű FIAT átalakításai tervei miatt több mint tizenegyezer dolgozó állása vált bizonytalanná. A rendelkezési állományba helyezés azt jelenti, hogy a dolgozó a fizetésének nyolcvan százalékát kapná kézhez, de csak előre meghatározott időszakra, utána visszakerül munkahelyére. Ezt a pénzalapot a szakszervezetek és a vállalatok közösen táplálják.

Mindeddig úgy tűnt, hogy 7600 ember részesült volna ebben az elbánásban. Csakhogy a FIAT már jelezte a munkaügyi miniszternek: az említett létszám felét biztosan nem tudja visszahelyezni munkahelyére, másik felének sorsa a piaci fejleményektől függ.

Ilyen bizonytalan körülmények között csak a "mobilitás" intézménye alkalmazható. Ezt azt jelenti, hogy az érintett megkapja egy ideg fizetésének nyolcvan százalékát, de munkaviszonya megszűnik, közben keresnie kell magának más munkahelyet.

A szakszervezetek és a cég nemrég megállapodást kötött, hogy 3462 dolgozóra terjesztik ki a "mobilitást". Olyan személyekről van szó, akik az átmeneti, fizetett időszak után nyugdíjéretté válnak. A FIAT utóbb bejelentette: további ötszáz embernél kívánja alkalmazni ugyanezt a módszert. A fennmaradó 7600 dolgozó többsége kilátástalan jövő elé néz, ha a "mobilitás" feltételei mellett lesz kénytelen otthon maradni.

(MTI)

Ajánlat:

Fiat