Közeleg a gdanski finomító eladása

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar szerkezetátalakítását és privatizációját intéző Nafta Polska állami vállalat engedélyt adott arra, hogy a brit Rotch Energy konzorcium és a plocki PKN Orlen olajipari óriásvállalat pályázatot nyújtson be a gdanski kőolaj-finomító 75 százalékának megvásárlására.
Vágólapra másolva!

A Rotch Energy már szeptemberben megállapodott a PKN Orlennel, hogy közösen szállnak versenybe a Rafineria Gdanska többségi részesedéséért, miután a brit befektető konzorcium felmondta az addigi együttműködést a Lukoil orosz olajóriással. A két cég azt is közölte, hogy hajlandók megfizetni a gdanski részvényekért ugyanazt az árat, amelyet korábban a Rotch és a Lukoil ajánlott.

A Nafta Polskának azonban ellenőriznie kellett, hogy a PKN Orlen egyáltalán helyébe léphet-e a Lukoilnak, minthogy eredetileg nem indult a pályázaton; ez ugyanis csak az ágazat privatizációs kormánystratégiájának szeptemberi módosítása után vált lehetségessé. A partnercsere egyes feltételezések szerint más pályázók, főként a magyar Mol Rt. tiltakozását válthatja ki. A Nafta Polska igazgatósága azonban végül úgy találta, hogy nincs törvényes akadálya a PKN Orlen részvételének.

A Rotch-PKN Orlen konzorciumának december 11-ig kell benyújtania végső ajánlatát. Minthogy ez nem lehet rosszabb a Lukoillal együtt tett korábbi ajánlatnál, az új partnerség legkevesebb 274 millió dollárt fog kínálni. A gdanski üzemben eszközlendő beruházások értéke sem lehet kevesebb 330 millió dollárnál, és a befektetők azt is ígérik, hogy néhány éven belül a jelenlegi évi 4,5-ről 6 millió tonnára emelik a Rafineria Gdanska kőolaj-feldolgozó kapacitását.

(MTI)

Korábban: