Idén kevesebb külföldi turista jött Magyarországra

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedév végéig a vendégéjszakák száma 4 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szeptember végéig 4,8 millió vendég mintegy 15 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállásdíj-bevételek 1 százalékkal estek vissza az első kilenc hónapban az előző évhez képest, és nem érték el a 70 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az első háromnegyed évben 2,4 millió külföldi vendég az előző évhez képest 8 százalékkal kevesebb, azaz 8,5 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az Európai Unióból 5 százalékkal kevesebben lépték át az ország határait. A külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje a tavalyihoz képest kissé alacsonyabb, 3,5 éjszaka volt.

A vendégéjszakák száma a legmagasabb kategóriájú szállodákat kivéve minden szállástípusban visszaesett. A kiemelt üdülőkörzetek közül leginkább a Balatonnál és a Mátra-Bükkben tapasztalták a külföldi vendégéjszakák számának erőteljes visszaesését.

Szeptember végéig a kereskedelmi szálláshelyekre 2,4 millió belföldi vendég érkezett, és töltött el 6,4 millió vendégéjszakát. A vendégek száma 3, a vendégéjszakáké 1 százalékkal növekedett, ez azonban nem volt képes ellensúlyozni a volumenében nagyobb súlyt képviselő külföldi vendégforgalom csökkenését. A belföldi vendégforgalom kismértékű fellendülése nem volt érzékelhető a kempingekben, a turistaszállókban és az alacsony kategóriájú szállodákban.

A szállodák 47 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek országosan az év első kilenc hónapjában.

(MTI)

Ajánlat:

KSH