Átlagosan 5,6 százalékkal drágulhatnak a postai díjak

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta Rt. november 15-től átlagosan legfeljebb 5,6 százalékkal emelheti a hatósági áras kategóriába tartozó tarifáit - közölte a postát felügyelő Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Az emelést követően egy helyi szabványlevél 33 forint helyett 35 forintba, egy távolsági pedig 38 forint helyett 40 forintba kerül; a levelezőlap eddigi 30 forintos ára 2 forinttal nő.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta az idei veszteséges gazdálkodása és a jövő évi várható költségnövekedések ellentételezése miatt kezdeményezte a minisztériumnál a tarifaemelést. Ezzel a díjemeléssel a postai hatósági árak 2002-ben éves átlagban 5,8 százalékkal nőnek, s a mostani emelés az idén mintegy 300 millió forinttal növeli a posta bevételeit. Jövőre ez az emelés, mintegy 3 százalékos forgalomnövekedéssel számolva körülbelül 2,5 milliárd forint többletbevételt hoz a postának.

A minisztériumi közlemény kitér arra, hogy a díjemelés a lakosságot csak kis mértékben érinti, mivel a hatósági áras postai szolgáltatások forgalmából a lakosság csak 10,3 százalékkal részesedik. A hatósági árak emelkedése jellemzően a nagyfogyasztókat, a bankokat és a biztosítókat érinti.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Posta