Szoros határidőket kell betartaniuk az evázóknak

Vágólapra másolva!
Szoros határidőket kell betartania annak, aki evázni akar, de jelenleg még vannak kifizetetlen köztartozásai. Legjobb, ha a törvény megszavazását jóval megelőzően részletfizetést kér az APEH-től, másként könnyen előfordulhat, hogy lekési az evát – írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített vállalkozási adóra december 20-ig lehet jelentkezni, s azzal egy időben, ugyanazon az űrlapon azt is ki kell jelentenie az adózónak, hogy nincsen végrehajtható köztartozása. Igazolást tehát nem kell kérni az adóhivataltól; a formanyomtatvány értesüléseink szerint legkésőbb december 1-jétől elérhető lesz az ügyfelek számára.

A feledékeny adózók azonban jobban teszik, ha mihamarabb felveszik a kapcsolatot az illetékes hivatalokkal, aki ugyanis úgy nyilatkozik, hogy nincs köztartozása, de az illetékes hivatalnál kimutatható az elmaradása, az kiesik az eva-körből akkor is, ha utólag befizeti a tartozását. A PM tájékoztatása szerint ezek az adózók nem voltak jogosultak az eva választására.

Akinek jelenleg még van fennálló köztartozása, de nem tudja december 20-ig befizetni, nem árt, ha a legrövidebb úton a tartozását nyilvántartó hivatalhoz - vagyis az APEH-hoz, az illetékhivatalhoz, a vámhatósághoz vagy az önkormányzathoz - siet, hogy megállapodjon a részletfizetésről.

Ha a megállapodás megszületik a halasztott vagy részletfizetésről, és az adózó időben törleszti a részleteket, a köztartozás nem végrehajtható, tehát evázhat. Ilyen megállapodást elérni az adóhivatal fizetési könnyítések osztályával egyébként az esetek túlnyomó többségében nem jelent nehézséget, az APEH jellemzően csak a notórius elmaradókkal szemben szigorú. A fizetési könnyítés nem jár együtt a cég átfogó ellenőrzésével (erre azok számíthatnak, akik a köztartozásuk törlését szeretnék elérni).

Vigyázni kell azonban arra, hogy az adóhivatalnak a törvény 30 napot ad a halasztott vagy részletfizetési kérelem elfogadására, illetve elutasítására, így legkésőbb november 19-én kell beadni a kérelmet, hogy határidőn belül nyilatkozhasson az evára jelentkező.

A biztonsághoz azonban még ez sem elég, semmilyen törvényi szankciója nincsen ugyanis annak, ha az adóhivatal 50 vagy 70 nap múlva hoz határozatot, amikor az adózó már rég lekésett az eváról - figyelmeztet Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Szerinte aki az evát akarja választani és még köztartozása van, annak mielőbb érdemes halasztott fizetési kérelemmel fordulnia az adóhatósághoz. Különösen az amúgy is leterhelt budapesti ügyintézőkhöz tartozóknak kell bekalkulálniuk a lassabb ügymenetet.

Mindazonáltal a Napi Gazdaság úgy értesült, hogy az APEH felkészül a várható nagy rohamra. Ezen túl november közepe után zöld számon lehet érdeklődni a tudnivalókról, s az adóhivatal is minden kommunikációs csatornán igyekszik tájékoztatást adni.

(OS)

Ajánlat:

Amit az eváról tudni kell - az Üzleti Negyed összeállítása

Korábban:

Fizetésre ösztönözhet az eva
(2002. október 31.)