Fed: fél százalékpontos kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Erőteljesen, fél százalékponttal 1,25 százalékra, újabb négy évtizedes mélypontra csökkentette szerdán az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága. További kamatcsökkentésre valószínűleg nem lesz szükség.
Vágólapra másolva!

1,25 százalékra, újabb négy évtizedes mélypontra csökkentette szerdán az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A FOMC egyhangúlag szavazott a kamatcsökkentésről. A döntés után ismertetett közlemény szerint "egy újabb gazdasági lejtmenet kockázata most kiegyensúlyozott az inflációs kockázattal", ezzel azt sugallva, hogy valószínűleg nincs szükség további kamatcsökkentésre.

A FOMC továbbra is hisz abban, hogy a monetáris politika alkalmazkodó álláspontja párosulva egy mindig erőteljes termelékenység növekedéssel fontos tartós támogatást ad a gazdasági tevékenység számára. A szerdai pótlólagos monetáris könnyítés segítséget adhat a gazdaságnak, hogy túljusson a jelenlegi nehézségein - közölte a FOMC.

Közvetlenül a bejelentés előtt minimális veszteségen álltak a New York-i tőzsdemutatók, majd átlendültek a másik oldalra, de 15 perccel később, 20.30-kor a DJIA már 54 ponttal, a Nasdaq 10 ponttal állt keddi záróértéke alatt.

(MTI)

2002. november 6. 20:48