Csőd fenyegeti a rendőrséget

Vágólapra másolva!
A költségvetési törvény tervezete szerint a jövő évben mintegy egyharmadára csökken a rendőrség működési kiadásaira fordítható összeg. A központi támogatás ugyan 136 milliárd forintra nőne, azonban a 30 milliárdos többletet teljes egészében a személyi juttatásokra kell fordítani - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ugyancsak a béremelésekre kell fordítani a dologi kiadások jelentős részét, ami például a közüzemi számlák fedezésére, vagy üzemanyag-vásárlásra szolgál. Ez az összeg az eddigi 22,5 milliárd forintról várhatóan 15 milliárd forintra csökken 2003-ban.

A rendőrség a jövő évben valamivel több, mint 4 milliárd forintot fordíthat beruházásokra, az idei 5 milliárd után, azonban ebből az összegből a különböző fegyver- és számítógép-vásárlások áthúzódó hatásai miatt csupán kétmilliárd forintnyi összeget használhat fel ténylegesen.

A felújításokra szánt összeg is csökken jövőre, 900 millió forintra, amelynek eredményeképpen a legtöbb megyében egyáltalán nem jut forrás ilyen célra. Csökken ugyanakkor a rendőrség bevételeire vonatkozó költségvetési irányzat is.

Mivel a költségvetés havi bontásban utalja ki a támogatást, ezért szakértők úgy vélik, hogy a negatív hatások már a jövő év első hónapjaiban érezhetőek lesznek. A szervezet idei adósságállománya szeptemberre elérte az 1,5 milliárd forintot, ezért az országos rendőrfőkapitány a túlórák kifizetésének korlátozásáról, és az üzemanyag-felhasználás csökkentéséről döntött. Becslések szerint a rendőrség adóssága az év végére elérheti a 3 milliárd forintot - írja a Világgazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ORFK