Duplájára nő az étkezési jegyek havi összege

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden megszavazta az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványok közül az étkezési jegyek havi összegének emelésére, illetve az üdülési csekk értékéből adott adómentes engedmény értékhatárának száz százalékra növelésére vonatkozót.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadóra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatosan Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte: a kormány támogatja, hogy a munkáltató által adómentesen természetben adható étkezés összege havi 2200 forintról 4 ezer forintra, a fogyasztásra készétel vásárlására jogosító utalvány adómentes értékhatára pedig 1400 forintról 2000 forintra emelkedjen.

A kormány helyesli, hogy az üdülési csekk értékéből adott adómentes engedmény százalékos mértéke 50 százalékról 100 százalékra, összeghatára pedig 20 ezer forintról a mindenkori havi minimálbér összegére emelkedjen.

Ugyancsak támogatja a kormány, hogy a munkáltató által a magánszemély nyugdíjba vonulásakor természetben adott egyszeri ajándék értékéből adómentesen adható összeghatár tízezer forintról 15 ezer forintra emelkedjen.

A kormány úgy határozott, hogy az adómentes iskolakezdési támogatás ne csak a tanév első napját megelőző két hónapon belül, hanem az azt követő 30 napon belül is legyen adható, és a támogatás formája bővüljön ki az utalvány lehetőségével is - mondta az államtitkár. Hozzátette: jelentősen bővíti a kedvezmény érvényesíthetőségét, hogy ugyanazon gyermek után mindkét szülő jogosulttá válik az adómentes juttatás igénybe vételére.

A kedvezményeket érintő módosító indítványok közül Burány Sándor támogathatónak nevezte a kedvezmény kiterjesztését a számítástechnikai eszközök vásárlására. Hozzátette: a támogatott javaslat szerint a felnőttképzésben részt vevők, illetve azon magánszemélyek is igénybe vehetik a kedvezményt, akiknek gyermeke felsőfokú oktatási intézményben első alapképzésben vesz részt.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium