Változatlan feldolgozóipari termelésre számítanak a cégvezetők

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) értéke októberben 55,5 volt, ami 5 százalékpontos visszaesést jelent havi összevetésben - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Üzleti Jelentések című kiadványában. Az index értéke 3,5 százalékponttal magasabb, mint tavaly októberben volt, ami a kutatás készítői szerint azt jelzi, hogy a feldolgozóipar éves teljesítménye idén nagyjából akkora lesz, mint 2001-ben volt.
Vágólapra másolva!

A felmérés valamennyi részindexe a szállítási átfutási idő kivételével kisebb, mint egy hónappal korábban volt. Az elmúlt hónaphoz hasonlóan a termelési index (60,0) továbbra is jelentős növekedést mutat, bár értéke 8,8 százalékponttal kisebb, mint szeptemberben - áll a 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői megkérdezése alapján készült felmérésben. Termelésnövekedést a minta vállalatainak 35 százaléka jelzett, szemben a múlt havi 49,5 százalékkal.

Az ágazatok szerinti Beszerzési Menedzser Indexek közül ebben a hónapban a legnagyobb a fa-, papír és nyomdaipar indexe (64,0) volt, a legnagyobb visszaesést pedig az élelmiszeripariban (44,7) regisztrálták.

A harmadik negyedévben folyamatosan növekedést mutató foglalkoztatási index most visszaesést mutat (46,0). Ez az indexérték az idei év legnagyobb létszámcsökkenését jelenti, ami meghaladja az előző években tapasztalt visszaesés mértékét is.

A regionális indexek közül a Dél-dunántúli index mutatja a legdinamikusabb fejlődést (71,9), csökkenés csak az Észak-Alföldet jellemezte októberben (42,1).

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Makro - az Üzlet Negyed rovata