Hitelminősítői figyelmeztetés Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Az európai Fitch Ratings hitelminősítő hétfőn figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg rosszabbodása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását. A Fitch Ratings jelenleg "A mínusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú, szuverén magyar devizaadósságot - a befektetőknek ajánlott fokozat alján -, a forintban jegyzettet pedig "A plusz" osztályzattal.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings elemzőit aggasztja az összefüggés a költségvetési és a folyómérleghiány között. - Eltérően Lengyelországtól és Csehországtól, a nagyobb költségvetési hiányt Magyarországon növekvő folyómérleghiány kíséri, részben azért, mert nő az import a nagylelkű béremelések miatt, élen a közalkalmazotti bérek emelésével - mondta hétőn James McCormick, a szuverén minősítő osztály vezetője a Fitchnél.

A minősítő intézet elemzőiben kérdések merülnek föl a kormányzat jövő évi előrejelzéseivel kapcsolatban is. - A terjeszkedő költségvetési politika az utóbbi két évben hozzájárult a hazai össztermék növekedéséhez. Ha jövőre szűkítik a költségvetést és az EU-beli gazdasági növekedés gyenge marad, akkor a 4,4 százalékos előrejelzés a (magyar) gazdasági növekedésre túl optimistának bizonyulhat - mondta McCormick.

A kormány és a közalkalmazotti szakszervezetek jövő évre vonatkozó bértárgyalásai már fenyegetik a 2003-as kiadási tervet - írták a Fitch elemzői. Megjegyezték, hogy ha Magyarország 2004-ben csatlakozik az EU-hoz, akkor az euróövezetbe legkorábban 2006-ban léphet be. Ehhez 2005-re teljesíteni kell a konvergencia-feltételeket, mindenekelőtt a GDP legföljebb 3 százalékára kell leszorítani az államháztartási hiányt.

A Fitch elemzőinek meggyőződésük, hogy a magyar kormány tartani akarja a határidőket, de a jövő évi költségvetés iránti kételyek arra intenek, hogy a szükséges költségvetési kiigazítások ettől csak még nehezebbek lesznek. Magyarország és néhány környező ország szuverén, hosszú lejáratú devizaadósságának besorolása a nagy nemzetközi hitelminősítők listáján:

Fitch Standard and PoorÍs Moody,s

Magyarország: A mínusz A mínusz A3

Csehország: BBB plusz A mínusz Baa1

Szlovákia: BB plusz BBB plusz Ba1

Szlovénia: A A A2

Lengyelország BBB plusz BBB plusz Baa1

Románia BB mínusz B plusz B2

Oroszország BB mínusz BB mínusz Ba3

Horvátország BBB mínusz BBB mínusz Baa3

Bulgária BB BB B1

(MTI)

Ajánlat:

Fitch