Soros: harmadával is gyengülhet a dollár

Vágólapra másolva!
A következő években harmadával csökkenhet a dollár értéke, Soros György multimilliomos üzletember szerint. A nemzetközi devizapiacon pénteken a befektetők nagyarányú dollár-eladásai miatt az euró elérte, majd meghaladta a paritásküszöböt a dollárral szemen.
Vágólapra másolva!

A nagymértékű dollár-eladásnak több kiváltó oka is volt: az amerikai munkanélküliségi adat októberben 5,7 százalékra nőtt az előző havi 5,6 százalékról - és bár a 0,1 százalékos emelkedés nem túl magas, a munkanélküliek száma egymást követő két hónapban nőtt, ami szakértők szerint komoly problémákat tükröz. A kereskedelmi minisztérium ezzel egy időben adta ki a vásárlók kiadásaival kapcsolatos felmérését, amely szerint októberben 0,4 százalékos visszaesés volt. Ez 10 hónapja a legnagyobb arányú csökkenés. A gyáripar termelése is tovább szűkült októberben, a szeptemberi visszaesés után: az utánpótlás- és kínálat gazdálkodását szabályozó intézet, az Institute for Supply Management legújabb mutatója 48,5 pontra süllyedt az előző havi 49,5 pontról. A Xerox-al kapcsolatos, újabb könyvelési botrányról szóló hírek csak tetézték a befektetők aggodalmait - írja a BBC News.

Mindennek eredményeként az euró pénteken elérte a dollárral szembeni 1-1 arányt, majd meghaladta azt és csúcspontján 1,0003 dollárt ért. Később kissé vesztett értékéből, és 0,99 dolláron zárt. Soros György szerint a dollár értéke ennél sokkal lejjebb zuhan az elkövetkezendő éveken, ha a lakossági bizalom és gazdasági növekedés tovább mérséklődik az Egyesült Államokban.

Soros úr szavaira már csak azért is érdemes odafigyelni, mert vagyonának nagy részét gyengülő devizákra való spekulációval kereste, és 1992-ben egy ügylettel kikényszeríttette a brit fontot az európai deviza-lebegtetési sávból. Ezzel az ügylettel egyébként mintegy 1 milliárd fontot keresett a magyar származású üzletember.

A BBC-nek nyilatkozva Soros György kifejtette, hogy a Bush-adminisztráció hibát követ el "piaci fundamentalizmusával", vagyis azzal a nézettel, miszerint a piac ön-korrigáló és jobb, ha békén hagyják. Amikor a piac lefelé mozdul, minden gyenge pont előtérbe kerül, és megoldást követel - mondta az üzletember.

Az elmúlt néhány hét alatt a dollár értéke számottevően gyengült a nemzetközi devizapiacon. Az euróval szemben a gyengülés 10 százalékos. Soros György szerint a további gyengülés komoly következményekkel bírhat a világ gazdaságában, többek között elmélyítheti a japán válságot és súlyosbíthatja a pénzügyi válságot Brazíliában is. Soros györgy véleménye megegyezik a Morgan Stanley befektetési bank vezető közgazdászának a véleményével, aki néhány napja egy tokiói konferencián hasonló aggodalmaknak adott hangot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzváltó - az Üzleti Negyed szolgáltatása

Korábban:

Akár 20 százalékot is eshet a dollár
(2002. október 22.)