Uniós bírság a Sotheby'snek, a Christie's megúszta

Vágólapra másolva!
Húszmillió euróra büntette az Európai Unió a Sotheby's kereskedő- és aukciósházat, mert a kilencvenes években manipulálták az árakat. A manipulációban ugyancsak résztvevő Christie's megúszta a büntetést. Az uniós büntetés a második az ügyben: az Egyesült Államok korábban 45 millió dollárra büntette a Sotheby'st.
Vágólapra másolva!

A Christie's, amely a vizsgálatok alapján ugyancsak részt vett az árverésre bocsátott műtárgyak árainak mesterséges felverésében mindkét esetben megúszta a büntetést. Az unió bizottsága azzal indokolta ezt, hogy perdöntő bizonyítékot szolgáltatott az ügyben.

Az Egyesült Államokban a Sotheby's vezetőjét, Alfred Taubmant a személyes, 7,5 millió dolláros pénzbírság mellett egy évi börtönre is ítélték. A Christie's ott sem kapott bírságot, mert ott is bizonyítékot szolgáltatott, vezetője, Anthony Tennant pedig nem volt hajlandó az Egyesült Államokba utazni, így nem szabhattak ki rá bírságot - írja a BBC News Online. A két műtárgykereskedő bonyolítja a világ aukcióinak 90 százalékát.

Az unió által kiszabott bírság a Sotheby's éves forgalmának a 6 százaléka. A bizottság legfeljebb 10 százalékig terjedő bírságot szabhatott ki az ügyben.

Bírságot ugyan nem kapott a Christie's, abba viszont beleegyezett, hogy átvállalja a peres kártérítéseknek egy részét, amelyeknek összege megközelíti az 540 millió dollárt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Sotheby’s

Christie’s

Korábban: