Uniós bírság a Nintendonak

Vágólapra másolva!
Csaknem 170 millió eurós bírsággal sújtotta az Európai Bizottság a Nintendo japán videojáték-gyártó céget és hét európai forgalmazóját az uniós versenyszabályok megsértése miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Nintendo és európai forgalmazói ellen indított eljárás hátterében az állt, hogy a 90-es évek legnagyobb részében az unión belül rendkívül nagy és mesterségesen fenntartott különbségek voltak a japán cég termékeinek árai között. A bizottság által vizsgált hétéves időszakban (1991-1998) volt olyan év, amikor az ebből a szempontból legolcsóbb országban, Nagy-Britanniában 65 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint Németországban vagy Hollandiában.

Noha a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az árkülönbségeket a Nintendo és forgalmazói mesterségesen tartották fenn, ez önmagában még nem lett volna versenyellenes. A cégeknek ugyanis jogában áll, hogy akár az unió egységes piacán belül is eltérő árakon forgalmazzák termékeiket az egyes országokban.

Ilyen esetekben azonban a kereskedő cégek általában a párhuzamos import eszközéhez folyamodnak, vagyis az alacsonyabb árfekvésű országokból importálnak oda, ahol magasabbak az árak. A Nintendo és forgalmazói ezt a párhuzamos importot igyekeztek kiküszöbölni úgy, hogy a japán cég kezdeményezésére és vezetésével szankciókkal sújtották az ilyen gyakorlatot folytató kereskedőket. Például kisebb szállítmányokat juttattak nekik, vagy egyszerűen bojkottálták őket. Ez viszont már egyértelműen sérti a versenyszabályokat, mert minden kereskedő céget megilleti a jog, hogy onnan importáljon, ahol a legkedvezőbb áron jut hozzá a termékhez.

(MTI)