Kiugróan magas lesz az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
Idén az államháztartás hiánya eléri a GDP 8,7 százalékát - jelentette be szerdán László Csaba pénzügyminiszter. A tárca és a gazdaságkutató intézetek korábban 6-6,5 százalékos idei GDP-arányos államháztartási deficitet valószínűsítettek.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány keddi ülésén a költségvetéssel együtt döntött az idei államháztartási hiány rendezéséről. Az uniós normák szerinti 8,7 százalékos hiányból 3 százalékpontot azok az egyszeri tételek tesznek ki, amelyeket az előző kormányzat a költségvetésen kívül számolt el. E nélkül a GDP-arányos deficit 5,7 százalékos lenne.

Korábban a pénzügyi tárca illetékese azt közölte, hogy várakozásuk szerint az uniós normák szerinti deficit 2002-ban mindössze a bruttó hazai termék 6 százalékát éri majd el. Az Ecostat kutatói 6,5, a Kopint-Datorg szakértői 6,8, míg a GKI elemzői 6,5 százalékosra tették az államháztartás 2002-es, uniós szabványok alapján számolt hiányát.

A pénzügyi tárca adatai szerint 2001-ban az államháztartás magyar szabvány szerinti hiánya a GDP 3,3 százaléka volt.

A pénzügyminiszter elmondta: ekkora hiány esetén az államháztartási törvény szerint pótköltségvetést kellene benyújtani, de a kormány a parlamenttől felmentést kér a szabály betartása alól.

Autópályapénzek növelik a hiányt

László Csaba közölte: a deficit jelentős részét egyszeri kiadások okozzák. Elmondta, hogy az állam átvállalja a Nemzeti Autópálya Rt. 197 milliárd forintos adósságát, bár ebből mintegy 60 milliárd forint még a tavalyi büdzsét terheli. A Nemzeti Autópálya Rt. megvásárlása további 81 milliárd forinttal növeli a központi büdzsé hiányát; az Állami Autópálya Kezelő Rt. adósságának átvállalása 66,09 milliárd forintos többletterhet jelent, míg a vállalat megvétele 16,8 milliárd forinttal növeli a deficitet.

A büdzsé csökkenti az MFB veszteségét

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül finanszírozott kormányzati feladatok veszteségeit is megtéríti az állam. Ez azt jelenti, hogy mintegy 60 milliárd forinttal kényszerül megemelni a bank tőkéjét. A pénzintézet veszteségét a tárca mintegy 130 milliárd forintosra becsüli.

A magyar szabványok szerint például a teljesen állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank és a pénzintézet tulajdonában lévő társaságok gazdálkodási adatai nem szerepelnek az államháztartás számai között. Így a hivatalos statisztikákban az MFB kölcsönei és az általa felvett hitelek sem szerepelnek, pedig a bank az elmúlt években állami garanciával felvett hitelekből finanszírozta többek között az autópálya-építéseket és a kedvezményes kamatozású agrár- és diákhiteleket is. Az uniós szabványok szerint az ilyen típusú kormányzati kiadásokat fel kell tüntetni az államháztartás mérlegében.

Sportberuházások is szerepelnek a mérlegben

A pénzügyminiszter elmondta: az államnak át kellett vennie néhány sportcélú beruházást, amelyeket a központi költségvetés helyett államilag garantált hitelekből finanszíroztak. Ide sorolta a Budapest Sportcsarnokra fordított 34,8 milliárd forint, a Debreceni Rendezvénycsarnokra szánt 4,1 milliárd forintos kölcsönt, illetve Sportfólió Kht. 5,36 milliárd forintnyi beruházásait.

A MÁV is rontja az egyensúlyt

László Csaba arról is szólt, hogy a központi büdzsében az állam átvállalja a MÁV Rt. államilag garantált tartozásait, mégpedig összesen 120 milliárd forintot. Ebből az év elején már mintegy 61,3 milliárd forintot átvett a központi költségvetés.

Kérdésekre válaszolva a pénzügyminiszter közölte: a jövő évi GDP-t 18 510 milliárd forintra tervezik, az idei pedig 16 750 milliárd forint lesz folyóáron.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Nem várható egyensúly-javulás
(2002. október 25.)

Technikai okokból nőtt az államháztartás hiánya
(2002. október 15.)

Egyensúlyi problémákra számít a Kopint-Datorg is
(2002. október 9.)

Tarthatatlan növekedési pályán a gazdaság