Akár duplájára is emelkedhet a kötelező

Vágólapra másolva!
Szerdán reggel két országos napilapban is megjelentek az autós biztosítók gépjármű-felelősségbiztosításainak díjai. A biztosítók korábbi ígéretei szerint a díjak átlagosan nem nőnek a jövő évre tervezett inflációnál nagyobb mértékben, azonban egyes esetekben akár duplájára is nőhetnek a tarifák.
Vágólapra másolva!

Egy júliusi kormányhatározat értelmében a jövő évben már a piaci viszonyok határozzák meg a díjakat, és nem a kormány által korábban meghatározott legfeljebb 4,8 százalékos emelést hajtják végre. Ezért érdemes utánajárni az egyes biztosítók által kínált díjaknak, ugyanis a különböző cégek kínálatai között jelentős különbségek lehetnek.

A biztosítók egyértelművé tették, hogy többe kerül majd a kötelező a fővárosi autósoknak, és alacsonyabb díjra számíthatnak a vidékiek. Különösen rosszul járnak a fiatal, sportkocsival rendelkező budapesti lakosok. A díjképzés legfontosabb szempontja - akárcsak egy évvel ezelőtt - a lakóhely, de egyre több társaság veszi figyelembe az életkort is a díjtételek kiszámításához.

A közzétett díjadatokból kiderül, hogy például a Generali a tavalyi díjakhoz képest alig emelt, ugyanakkor a Zürich által új ügyfeleknek kínált díjak gyakorlatilag teljesen megegyeznek a Generaliéval, ami arra utal, hogy a korábbiaknak megfelelően a Zürich biztosító rövidesen teljesen beolvad a Generaliba.

A táblázatokból kiderül, hogy például az Európa Biztosító átlagosan 25-30 százalékkal emeli a budapesti fiatalok kötelező díjait, és a vidékiek esetében is 10-15 százalékos emelésre lehet számítani. Az minden esetre már látszik, hogy új kötés esetén az Európa és az Argosz olcsóbb árakat kínál például Generalinál. A piacon egyébként új résztvevőként megjelent a MÁV Általános Biztosító Egyesület is, és jövőre az Union is beléphet.

Érdemes tehát pontosan kiszámolni az egyes biztosítók által kínált díjakat, és csak ezután dönteni a szerződés megkötéséről, mert így több ezer forint is megspórolható. Azoknak az ügyfeleknek, akik más biztosítóval kívánnak szerződést kötni, egy hónapjuk áll rendelkezésre a döntéshez. November 30-ig kell ugyanis jelezniük írásban a jelenlegi szerződés felbontását. Ha a határidőből kicsúsznak az ügyfelek, úgy elveszítik bónusz besorolásukat. Azoknak, akik maradnak jelenlegi biztosítójuknál nincs különösebb tennivalójuk, nekik a jövő hónap közepéig küldi meg a biztosító a jövő évi díjakat tartalmazó értesítést - írja a Népszabadság.

A kötelező-díjak kiszámításához és a biztosító kiválasztásához nyújt segítséget az Üzleti Negyed hamarosan elkészülő kötelező-díjkalkulátora.

(Üzleti Negyed)