Volt CIA-vezető ellenőrzi a könyvvizsgálókat

Vágólapra másolva!
William Webster korábbi CIA-főnököt nevezték ki annak az új testületnek az élére, mely az amerikai könyvelési szakma egészét hivatott rendbe tenni és szabályozni. Az új testület feladata az Enron- és a WorldCom-botrányokhoz hasonló esetek megelőzése - írja a BBC Online.
Vágólapra másolva!

Webster kinevezése (aki korábban ügyvédként, illetve bíróként dolgozott) nem aratott osztatlan sikert, egyesek szerint szakmailag kevésbé alkalmas messzeható reformok véghezvitelére. Többen kifogásolták, hogy Webster nem rendelkezik olyan mértékű könyvelési tapasztalattal, mely a munka elvégzéséhez szükséges lenne.

A volt CIA-főnök riválisa a legjelentősebb amerikai nyugdíjalap vezetője, John Biggs volt. A szakma, illetve több republikánus politikus attól tartott, hogy Biggs kinevezése, illetve az általa bevezetendő szabályok túlzott terhekkel sújtanák a könyvvizsgáló szakma egészét.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (SEC) 3-2 arányban szavazta meg William Webster kinevezését. A szavazás követte a politikai megosztottságot. A három republikánus tag, köztük a SEC elnöke Webstert támogatta, míg a két demokrata tag Biggs kinevezése mellett voksolt. Webster ennek ellenére erőteljesen hangsúlyozta függetlenségét, leszögezte: nem tartozik hálával senkinek.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A WorldCom-botrány - az Üzleti Negyed összeállítása

Az Andersent 500 ezer dollárra büntették
(2002. október 17.)

A felügyelet is hibás az Enron-ügyben
(2002. október 7.)