Több forgatókönyv is van az uniós agrárfejezetre

Vágólapra másolva!
Az agrártárca több forgatókönyvet is készített a csatlakozási tárgyalások agrárfejezetére - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Németh Imre földművelésügyi miniszter. Ha Magyarország valóban csak a többi országnak járó közvetlen uniós támogatások töredékét kapja kezdetben, a tárca egy nemzeti kompenzációs rendszer működtetését fontolgatja.
Vágólapra másolva!

A nemzeti kompenzációs rendszer finanszírozásához szükséges forrást vissza lehetne tartani az unió kasszájába történő befizetésekből - véli a miniszter. Ezzel lehetne elkerülni az olyan helyzetet, amikor Magyarországnak be kell fizetnie a költségvetési hozzájárulást az unióba, miközben a termelők a belső támogatásból nem kapnak semmit, mivel az unió sok esetben utólag finanszíroz.

Az agrártámogatási rendszer jövő évi változásairól a miniszter elmondta: az EU-konform elemek kerülnek előtérbe, például a földalapú támogatás kerete nagymértékben növekedni fog, míg a birtoknagyságból adódó megkülönböztetés megszűnik. A csatlakozásig tartó átmeneti időszakban megmaradnak azok a támogatások is, amit a csatlakozás után már nem lehet működtetni. Bizonyos nemzeti támogatások megmaradhatnak ugyan az unióban is, bár leszűkítve, hiszen a csatlakozás után az uniós piacszabályozási elveket át kell venni.

A miniszter a Földért életjáradék program elindulásáról is beszélt, amely szerint a 60 év fölötti földtulajdonosok átlagosan 1-20 hektáros földtulajdonukat a jelenlegi piaci földár kétszerese alapján kiszámolt, nem örökölhető életjáradékra válthatják, amit évente az inflációhoz mérten változtatnak. Az életjáradék havi rendszerességű juttatást jelent.

(Üzleti Negyed)

Korábban: