Napi 2,67 millió hordós OPEC-túltermelés

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai - Irak kivételével - szeptemberben napi 610 ezer hordóval növelték termelésüket, és így naponta átlagosan 2,67 millió hordóval termeltek többet a január óta érvényes, napi 21,7 milliós összkvótájuknál - írta a Middle East Economic Survey (MEES) hetilap legújabb számában.
Vágólapra másolva!

Az OPEC teljes termelése, a nem kvótakötelezett Irakot is beszámítva szeptemberben napi 930 ezer hordóval nőtt és napi 26,19 millió hordó volt, az augusztusi napi 25,26 millió helyett.

Az OPEC 10 tagországa közül csupán Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek nem növelte termelését. A többi nyolc tagország szeptemberi olajtermelése az idén a legmagasabb volt. Ez egyben azt jelenti, hogy az OPEC termelési fegyelme folyamatosan lazul: szeptember már a hetedik egymást követő hónap volt amikor ez a tendencia érvényesült.

Szeptemberben a legnagyobb mértékben Irán, Venezuela és Szaúd-Arábia növelte olajtermelését. Irán napi 514 ezer hordóval lépte túl kvótáját és napi 3,7 millió hordó olajat termelt. Venezuela napi 603 ezer hordóval termelt kvótája felett, és így napi 3,1 millió hordó olajat hozott felszínre. Szaúd-Arábia kvótatúllépése napi 647 ezer hordó volt, és így napi 7,7 millió hordó olajat termelt.

Tíz heti mélyponton az olajár

New Yorkban és Londonban is jelentősen csökkent a határidős nyersolaj ára pénteken, mert az OPEC-országok nagy kvótatúllépése eladásokra ösztönöz. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent könnyűolaj decemberi szállításra hordónként 1 dollárral csökkent és 25,46 dolláron zárt. Ugyanezen határidőre a New York-i árutőzsdén (NYMEX) a West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj ára hordónként 1,15 dollárral 27,05 dollárra csökkent.

Kereskedők az árcsökkenést azzal magyarázták, hogy a jelentős kvótatúllépés mindenekelőtt az amerikai fedezeti alapokat ösztönzi eladásokra, mert a növekvő olajkínálat az árak esése irányába hat. Az árcsökkenési félelmeket erősítette, hogy Irak - amelynek olajtermelése az ENSZ-embargó miatt nem esik az OPEC kvótaszabályozása alá - szintén többet termel.

(MTI)

Korábban:

Növekszik az OPEC kvótatúllépése
(2002. október 21.)

Ajánlat: