Alsó bevételi határa is lehet az evának

Vágólapra másolva!
Várhatóan keddi ülésén dönt a kormány arról, hogy legyen-e alsó bevételi határa az eva választásának - derült ki az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén. A testület elé benyújtott módosító indítvány szerint az a vállalkozás, amelyik az elmúlt két évben éves szinten nem realizált legalább 500 ezer forintos árbevételt, nem választhatná az evát.
Vágólapra másolva!

A javaslat célja az, hogy az úgynevezett alvó vállalkozások ne választhassák az egyszerűsített vállalkozási adót. A Pénzügyminisztérium illetékese nem támogatta a javaslatot, mert az véleménye szerint nagyon leszűkítené azt a kört, amelyik az új adónemet választhatná.

A kormány és a testület is támogatta azt a kapcsolódó módosító indítványt, amely előírná, hogy az evát választó vállalkozásnak a bejelentkezés időpontjában nem lehet az adó-, illetve a vámhatóságnál nyilvántartott és végrehajtható köztartozása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adó- és járulékhátralékok mellett az illetékhivatalnál és a helyi önkormányzatoknál nyilvántartott tartozás is beleesik e kategóriába. Ugyanakkor az elmaradt kamarai tagdíjak csak abban az esetben számítanának, ha a kamara ezt jelzi az adóhatóság felé.

A kabinet és a bizottság is támogatta azt az indítványt, amely azt írná elő, hogy a gépjárműjavítás költségének áfáját egyáltalán ne lehessen visszaigényelni 2004-től. A kormánnyal ellentétben a bizottság azt is támogatta, hogy ez a rendelkezés ne 2004-től, hanem azonnali hatállyal lépjen életbe.

(MTI)

Ajánlat:

Amit az eváról tudni kell - az Üzleti Negyed összeállítása

Korábban:

Nem lesz eva-jogosult a mezőgazdaságban dolgozók többsége
(2002. október 28.)