Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben a nemzetközi szinten összehasonlítható munkanélküliségi ráta 5,9 százalékos volt, ami 0,3 százalékponttal magasabb az előző év hasonló időszakához képest - közölte honlapján a Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliek száma a harmadik negyedévben 245 ezer fő volt, ami 15 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A foglalkoztatottak száma az utolsó három hónap átlagában 3 millió 884 ezer fő volt.

Az ILO ajánlás szerint számított munkanélküliségi ráta 5,9 százalékos volt. A növekedés döntően a pályakezdő fiatalok munkaerőpiacra lépésének szezonális jellegével függ össze.

A munkanélküliek 45,4 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, hasonlóan az előző év azonos időszakához. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,2 hónap volt, ami szintén megegyezik a tavalyi adatokkal.

A 15-24 éves munkanélküli fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 26,2 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája elérte a 13,4 százalékot, ami 2,5 százalékponttal magasabb az előző évhez képest. Az EU országokban az e korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő augusztusban 15,7 százalék volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH

Korábban: