Megváltoztatja versenypolitikáját az unió

Vágólapra másolva!
Az illetékes európai bíróság pénteken elutasította az Európai Bizottság korábbi döntését, amely megtiltotta a svájci Tetra Laval és a francia Sidel 1,7 milliárd euró értékű fúzióját. Mivel ez a harmadik hasonló döntés, Mario Monti uniós versenybiztos bejelentette: gyökeresen átalakítja szervezete munkamódszereit.
Vágólapra másolva!

Az Elsőfokú Európai Bíróság ítélete szerint a bizottság fúziót megtiltó döntését téves helyzetértékelés és elégtelen bizonyítékok alapján hozta. Korábban két brit és két francia vállalat esetében is ugyanígy döntött a bíróság.

A harmadik, számára kedvezőtlen ítélet után Mario Monti versenybiztos közölte: teljesen átalakítja hivatala munkamódszereit. A BBC News Online által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a változtatások után a bizottság és az érintett vállalatok szorosabban együttműködnek majd.

Elemzők szerint eddig Monti "konfrontatívan" kezelte a vállalatfelvásárlásokat és a nagy egyesülések többségét elutasította. A keménykezű brüsszeli szabályozást a cégvezetők nem nézték jó szemmel és azzal érveltek, hogy a vállalatok hatékonyságát növelő fúziós tervek sorozatos elutasítása rontja a valutauniós gazdaság versenyképességét és versenyelőnyhöz juttatja az Egyesült Államok gazdaságát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Korábban:

Kikezdi a bíróság az uniós versenypolitikát
(2002. október 22.)