Elhárult a pénzügyi akadály az unió bővítése elől

2002.10.25. 14:15

Az Európai Unió tíz tagjelölt országnak közvetlen mezőgazdasági támogatást nyújt a 2004-ben esedékes csatlakozás napjától. A tíz ország 2004-re a 25 százalékát kapja annak az összegnek, amelyet a jelenlegi EU-tagállamok gazdálkodói kapnak. 2007-ben 40 százalékra emelkedik ez a hányad, utána pedig évente tíz százalékkal nő - írja a BBC News Online.

A fenti döntéseket meghozó brüsszeli EU-csúcsértekezlet záróközleményéről csak pénteken döntenek hivatalosan az EU-tagállamok vezetői, azonban Anders Fogh Rasmussen, az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia miniszterelnöke elmondta, hogy valamennyi ország képviselője egyetértését fejezte ki a javaslattal kapcsolatban a csütörtöki munkaebéden. Rasumussen ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a csatlakozásra várók szempontjából is megfelelő tárgyalási alap csúcsértekezleten hozott döntés.

A tagországok megegyezéséhez nagyban hozzájárult Német-, és Franciaország kiegyezése az agrárbüdszéről. Chirac és Schröder kompromisszumának alapja az volt, hogy a 2007-ben kezdődő következő költségvetési időszakban a közös agrárpolitikára (CAP) fordított  kiadásokat a 2006-os szinten befagyasztják, ugyanakkor az újonnan csatlakozó tagországokra is kiterjesztik a közvetlen támogatásokat.

A közös költségvetéshez való hozzájárulást, illetve az onnan származó kifizetéseket illetően az elnökség javaslata szerint az új tagországoknak már csatlakozásuktól kezdve a teljes hozzájárulást kellene fizetniük.

Ha ebből adódóan valamely tagállam nettó befizetővé válna a 2004-2006 közötti időszakban, az unió ideiglenes költségvetési kompenzációt ajánl nekik, így az új csatlakozók 2004. és 2006. között nettó értékben nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe az EU-tól érkező pénzek tekintetében mint 2003-ban voltak. A tervezet szerint ezt évente csökkenő átalányösszegként határoznák meg.

A záróközlemény tartalmazza azt is, hogy az EU 23 milliárdnyi eurót ajánl fel a 10 csatlakozó ország számára regionális fejlesztési célokra, azonban ez az összeg 2,5 milliárd euróval  kevesebb az Európai Bizottság korábbi javaslatánál.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Megegyezés az uniós agrárreformról
(2002. október 25.)

Francia-angol vita a bővítés finanszírozásáról
(2002. október 23.)

2004-re versenyképességet ígér az EU
(2002. október 9.)

Az EU-belépéskor nem járunk jól
(2002. szeptember 13.)

Intézkedés híján hazánk nettó befizető lesz az unióban
(2002. szeptember 9.)

Magyarország nem lehet nettó befizető az unióban
(2002. március 6.)