Súlyos helyzetben az ABB

Vágólapra másolva!
Nagyszabású átszervezést, újabb létszámleépítést és gyenge gazdálkodási eredményeket jelentett csütörtökön Európa legnagyobb energetikai berendezéseket gyártó cége, a svájci-svéd ABB. A piacok némi megnyugvással fogadták a híreket, mert a hét első felében azt valószínűsítették, hogy elsősorban az azbesztperek miatt csődbe megy a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az ABB harmadik neggyedéves vesztesége 183 millió dollar volt az előző negyedév 13 millió dolláros negatív redménye után - jelentette be pénteken a társaság vezérigazgatója, Jürgen Dormann. A bejelentést nagy várakozás előzte meg, mert a vállalat hétfőn közölte: a vártnál jóval alacsonyabb lesz idei forgalma. A vezérigazgató csütörtökön továbbra sem adott forgalmi előrejelzést a 2002-es évre. A vállalat 1998-as megalakulásakor még 50 milliárd dolláros 202-es forgalmat prognosztizált, idén korábban 24 milliárd dolláros forgalmat jelzett előre.

A leépítés a megoldás

A kedvezőtlen gazdálkodási adatok mellett nagyszabású átalakítási programot jelentett be a vállalat vezetője. Dormann közölte, hogy a vállalat helyzetén leginkább a dolgozói létszám csökkentése segíthet, és erre a következő másfél év során 800 millió dollárt költ. A Bloomberg hírügynökség emlékeztet: korábban a cég 13 ezer alkalmazottjának elbocsátását jelentette be, melynek költsége 50 millió dollar volt. A cégnek most 146 ezer alkalmazottja van.

A vezérigazgató bejelentete, hogy az átalakítás során a jelenlegi hat részleg számát kettőre csökkentik, és a korábban tervezett terjeszkedés helyet értékesíteni kívánják többek között a cég olaj- és vegyipari részlegét.

A program célja a vállalat szeptember végi 5,5 milliárd dolláros adósságának 2,6 milliárdra való csökkentése.

A piac rosszabbra számított

A bejelentések nyomán a vállalat részvényeinek árfolyama 29 százalékkal emelkedett, bár az elmúlt néhány nap során a papírok árfolyama mintegy 80 százalékkal zuhant, miután a piac szereplői azt sem tartották kizártnak, hogy a vállalatóriás csődbe megy.

A kedvezőtlen gazdaság környezeten kívül az amerikában folyó azbesztperek veszélyeztetik leginkább az ABB gazdálkodását: a cég a második negyedvben 55, a harmadikban 54 millió dollár kártérítést fizetett bírósági ítéletek alapján a termékeiben lévő azbeszt egészségkárosító hatásai miatt.

Az ABB magyarországi leányvállalata nem kívánta az anyacég bejelentéseit kommentálni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ABB