Jogszerűtlen az IBM-leépítés

Vágólapra másolva!
A munka törvénykönyve szerint jogszerűtlen volt az IBM kedden bejelentett fehérvári létszámleépítése, ugyanis a szakszervezet vezetősége csak a döntés kihirdetésekor értesült a tömeges elbocsátásról, holott erről a jogszabályok szerint a legalább 15 nappal az elbocsátások bejelentése előtt egyeztető tárgyalásokat kellett volna indítania a cégvezetésnek. A jogszabálysértésnek nincs szankciója.
Vágólapra másolva!

Papp János, az IBM szakszervezetét magába foglaló Vasas Szakszervezetek regionális ügyvivője az Üzleti Negyed kérdésére elmondta: a szakszervezet csak kedden értesült a gyár bezárásáról hozott döntésről. Az ügyvivő hozzátette: még nem döntöttek arról, hogy milyen lépéseket tesznek az ügyben, ugyanis az érdekképviselet vezetése meg kívánja várni a jövő hét keddjét, amikor is a cég vezetése és az újonnan megválasztott üzemi tanács tárgyalásokat kezd a leépítés feltételeiről.

Az érdekképviseletek az előzetes tájékoztatás elmaradása esetén 8 napon belül keresetet nyújthatnak be a bírósághoz, amely nem peres eljárás keretében kimondhatja, hogy a munkáltató megsértette a munkavállalók képviselőinek a jogait. A bíróság határozata nem szankcionálja a munkáltató döntését.

Az IBM-nek a munkaviszony tömeges megszüntetéséről - a felmondás közlését megelőző 30 nappal - írásban kell értesítenie az illetékes munkaügyi központot . Zimmermann József, a Fejér Megyei Munkaügyi Központ igazgatója azt MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a bejelentés napján, kedden még nem érkezett meg hozzájuk az IBM hivatalos értesítése, így nem tudja, hogy a leépítésekre milyen ütemben kerül sor.

Az IBM 2000 saját munkavállalóján túl, ugyancsak kérdéses még az 1600 kölcsönmunka-szerződéssel foglalkoztatott ember sorsa, ők ugyanis szintén utcára kerülhetnek amennyiben a kölcsönbeadó 30 napon belül nem tud megfelelő foglalkoztatását biztosítani. A felmondási idő itt a főszabály szerint 15 nap, s csak akkor hosszabbodik meg 30 napra, ha a munkavállaló már legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezik. A Székesfehérvárra kölcsönzött munkavállalók tehát csak akkor bízhatnak munkaviszonyuk folyatásában, ha kölcsönbeadó munkáltatójuk időben talál másik munkahelyet számukra.

(Üzleti Negyed)