Apróhirdetés útján lehet megszabadulni az eladósodott cégektől

Vágólapra másolva!
Országos napilapban jelennek meg olyan hirdetések, amelyek "adósággal terhelt, problémás cégeket külföldi ügyfelek részére közvetítenek ki". Az ötlet természetesen nem új, ráadásul jogilag legális az eladósodott cégek adásvétele, így a közvetítési díj fejében bárki megszabadulhat sokmilliós tartozást fölhalmozott vállalkozásától - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

A "Kaya Ibrahim" módszer lényege, hogy egy külföldi állampolgárnak adják el a tetemes adósságot és köztartozást felhalmozott céget, így az APEH gyakorlatilag már tehetelenül próbálja beidézni az újdonsült ügyvezetőt.

A közvetítési díj félmillió forint közül mozog, amelynek fejében még "jogi garanciát" is vállal a közvetítő társaság, ráadásul rengeteg "hasznos tanáccsal" is ellátják a megszorult ügyfeleket. Ilyen hasznos tanács például a meglévő cégvagyon kimentése a fantomizálás előtt, bár ebből további 10 százalék jár a közvetítőnek. A vevő rendszerint egy külföldi - főleg szomszédos országból való - állampolgár, de ugyancsak gyakori eset, hogy egy magyar hajléktanból csinálnak cégtulajdonost.

Az APEH természetesen tud ezekről a hirdetésekről, ám büntetőjogi eszközökkel csak akkor tud tenni valamit, ha az eladósodott cég ellen felszámolási eljárás indul, és a felszámoló csődbűntett miatt feljelentést tesz. Vagy akkor, ha felszámolást megelőzően valaki csalás miatt tesz feljelentést, aminek a valóságban elég kevés az esélye.

(Üzleti Negyed)

Korábban: