Takarékos költségvetést ígér a kormány

Vágólapra másolva!
Bár a konkrét fejezetekről még nem döntöttek, a költségvetés alapszámai megvannak - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő a keddi kormányülést követően. A kormány 4-4,5 százalékos GDP növekedéssel és 5 százalék körüli inflációval számol. Az államháztartás GDP-ben megállapított hiánya a mostani hatról 4,5 százalékra csökken. A reálbérek 7 százalékos, a költségvetési szférában a bérek 17 százalékos növekedésére számít a kormány.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a gazdaságban az állami újraelosztás mértéke 2 százalékkal mérséklődik. A költségvetés kiadási főösszege 5885 milliárd 195 millió forint lesz.

Gál J. Zoltán elmondta: a kormány abból indul ki, hogy a reálbérek jövőre 7 százalékkal növekedhetnek, a költségvetési szférában a bruttó bérek 17 százalékkal emelkedhetnek, miközben a beruházások bővülése 4-7 százalék között várható.

A közalkalmazotti bérek emelésére további 390 milliárd forintot, a nyugdíjemelésre 150 milliárd forintot terveznek költeni. A családi pótlék 20 százalékkal, az anyasági támogatás 50 százalékkal fog emelkedni.

A kormány takarékos költségvetést ígért, amit a költségvetési intézmények működési költségeinek csökkentésével, és nem a lakosság és a vállalkozások terheinek növelésével kívánnak elérni.

Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden a nyilvánosságra hozott adattal kapcsolatban elmondta: ez az összeg nem egyenlő sem a költségvetés, sem az államháztartás hagyományos értelemben vett főösszegével. Az államháztartási keretösszeg tartalmazza az összes költségvetési fejezet támogatását, az abból finanszírozott kiadásokat, de nem része az a költés, amelyet a költségvetési szervek saját bevételből finanszíroznak. Ugyancsak a keretösszegbe tartoznak a központi költségvetésen kívüli tételek. Része az 5.885 milliárd forintos kiadási keretnek a két tb-alap - az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási - összes kiadása, valamint a helyi önkormányzatok költségvetési támogatása, beleértve a helybenhagyott személyi jövedelemadó-befizetéseket is. Ezen túl a közmédiumok jövő évi támogatását is tartalmazza a keret.

(Üzleti Negyed - MTI)