Az EU-ban is máknagyhatalom leszünk

Vágólapra másolva!
Magyarország uniós csatlakozása után nem várható, hogy a megszigorodó termelési feltételekkel drasztikusan visszaesne az étkezési mák belföldi fogyasztása, és az ipari mák termelése sem csökken - véli az agrártárca Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértője. AHzánk egyébként nagyhatalomnak számít az ipari mák előállításában.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a közeljövőben szigorítani kívánja a máktermesztéssel kapcsolatos szabályokat. A tervek szerint a korábbiakkal ellentétben gazdáknak bejelentési kötelezettségük lenne bizonyos nagyságú vetésterület fölött, ez azonban a szakértők szerint nem befolyásolja a magyarországi mákfogyasztást, és ettől a csatlakozás után sem kell tartani - mondta a Napi Gazdaságnak Szenci Győzőné, az FVM szakértője.

A hazai gazdák félelmét az okozhatja, hogy az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a máktermesztésre, hanem az egy-egy ország külön alakítja ki, sőt az unióban a mák nem számít széles körben elterjedt élelmiszernek, ezért sokszor csak a gyógyszertárakban kapható.

A szakértők szerint az uniós-csatlakozás után az ipari mák termelése sem esik vissza. Az ipari mák előállításában egyébként Magyarország nagyhatalomnak számít, ugyanis a gyógyszerek készítéséhez használt alapanyag éves 300 tonnás termelésének mintegy 8-10 százalékát adja.

A vezető hazai morfingyártó, az ICN Magyarország Rt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy az ipari mák termesztését - szemben az étkezési mákéval - nálunk is szigorúan szabályozzák. Termelési szerződést például csak a cég hat termeltetési felügyelőjétől lehet kötni, a vetőmagot is a cég biztosítja, a fel nem használt vetőmaggal grammra pontosan kell elszámolni a termelő, sőt a vetésterület folyamatos őrzését is meg kell oldani - írja a Napi Gazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ICN Magyarország