Akár 20 százalékot is eshet a dollár

Vágólapra másolva!
A következő két évben 15-20 százalékkal is zuhanhat a dollár árfolyama az euróval és a jennel szemben főleg a növekvő amerikai folyómérleg-hiány miatt szükségessé váló kiigazítás, illetve a Bush-adminisztráció erősdollár-politikájának esetleges módosulása miatt - mondta a Morgan Stanley vezető közgazdásza egy befektetési konferencián Tokióban.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley befektetési bank előrejelzése szerint az Egyesült Államok folyó fizetési deficitje 2003-ban a GDP-érték 6 százalékához lesz közel a jelenlegi 5 százalék után. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaságnak 2 milliárd dollár külföldi tőkét kellene importálnia naponta, ami nem könnyű feladat a jelenlegi részvénypiaci indexek ismeretében - mondta Steven Roach.

Tavaly 393,4 milliárd dollár volt az amerikai folyómérleg-hiány, 2000-ben 410,34 milliárd dolláros rekord folyó deficitet mértek - írta a Reuters.

A dollár gyengülése a külső egyensúlyhiány mellékterméke lesz

Steven Roach szerint ahogy az Egyesült Államok egyre közelebb kerül a deflációhoz, a kormánynak is meg kell fontolnia a dollár gyengítését, mint a defláció elleni harc végső eszközét. Roach elismerte, hogy ez nem lenne túl népszerű politika külföldön, de szerinte az erősebb euró és jen egyértelműen jelezné Európának és Japánnak, hogy az eddigieknél erőteljesebben kell ösztönözniük a belső keresletet. Fel kell készülni a 100 jen alatti, illetve az 1,15 dollár/euró feletti dollárárfolyamokra, mondta a szakértő. Kedden délelőtt a londoni bankközi piacon 0,9719 dollár volt egy euró, és 125,32 jen egy dollár.

Újabb recesszió valószínű - kamatcsökkentés is várható

A Morgan Stanley vezető szakembere szerint az amerikai gazdaságban a defláció már nagyobb kockázat, mint az infláció, és az újabb recesszió valószínűbb, mint az élénk fellendülés. Roach szerint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) következő lépése valószínűleg nem kamatemelés, hanem újabb agresszív enyhítés lesz. A Fed eddig 11 alkalommal, a tavaly januári 6,5 százalékról a jelenleg érvényes 1,75 százalékra - 41 évi mélypontra - szállította le irányadó kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán.

A legutóbbi, 25 bázispontos kamatcsökkentés december 11-én volt; azóta a Fed nem nyúlt az alapkamathoz. Egyes elemzések szerint nem kizárt, hogy a szövetségi napi kamat a jövő év első felében 1,00 százalékig süllyed, ha nem kap erőre a gazdasági növekedés.

Elemzők szerint az inflációs nyomás szinte teljes hiánya bőséges mozgásteret ad a jegybanknak a további monetáris enyhítésre, jóllehet a piac csaknem egyöntetűen az irányadó napi kamat szinten tartását várja a Fed monetáris bizottságának következő, november 6-ai ülésétől. A bizottság mindazonáltal már az előző, múlt havi ülésen sem volt egységes állásponton: két tagja a többségi véleménnyel szemben azonnali újabb kamatcsökkentés mellett érvelt.

(MTI)

Ajánlat:

Morgan Stanley

Pénzváltó - az Üzleti Negyed szolgáltatása


Nem hiányzik a könyvtárából?

Problémás emberek