Új menetrend a BCR privatizációjára

Vágólapra másolva!
A Román Kereskedelmi Bankot (BCR) csak akkor privatizáljuk, ha sikerül megfelelő befektetőt találni - jelentette ki Ovidiu Musetescu román privatizációs miniszter, a román privatizációs ügynökség (APAPS) vezetője. A BCR magánosítására kiírt új tender hétfőn jelenik meg.
Vágólapra másolva!

Az APAPS vezetője által ismertetett menetrend szerint a pályázóknak november 29-ig kell szándéknyilatkozatukat benyújtani. A jelentkezők előválogatását december 16-ig végzi el a BCR magánosítására alakult bizottság.

A végső vételi ajánlatok határideje 2003. május 30. A tervek szerint a privatizációs folyamatot 2003. július 31-ig fejezik be. - Reméljük, hogy ezúttal nagyobb lesz az érdeklődés. Azt ajánljuk azoknak, akik az első tenderen is részt vettek, hogy ezúttal legyenek figyelmesebbek, vegyék észre jobban a román törvények szabta korlátokat - hangsúlyozta Musetescu.

A legnagyobb román kereskedelmi bank többségi részvénycsomagjának megvételére szeptemberben csak a francia Eulia pénzintézet, valamint a Bank Austria Creditanstalt és az OTP Bank által alkotott konzorcium nyújtott be szándéknyilatkozatot.

Bukarestben őszinte csalódással vették tudomásul a román bankrendszer büszkesége iránti visszafogott érdeklődést és jó hónapnyi tétovázás után a román kormány úgy döntött, hogy valamennyi jelentkezőt elutasítja és új tendert írnak ki.

A hivatalos indoklás szerint egyetlen pályázó sem felelt meg a román törvények által támasztott követelményeknek. Ovidiu Musetescu korábban úgy nyilatkozott, hogy az első, sikertelennek nyilvánított tendert követően Bukarest már kapott jelzéseket komoly érdeklődőktől. Ezek kilétét nem árulta el.

Az első tender alkalmával eltanácsolt pályázók közül az Eulia már bejelentette, hogy továbbra is fenntartja vételi szándékát. A Bank Austria Creditanstalt tulajdonosa, a német HypoVereinsbank egyelőre csak úgy nyilatkozott, hogy nem zárta ki a HVB érdeklődésének lehetőségét. Hasonló álláspontra helyezkedett az OTP is.

A BCR magánosítása mellett a román kormány a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásokban kötelezte el magát. Ovidiu Musestescu ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a bankot nem fogják "bármilyen körülmények között" magánosítani, a lényeg az, hogy a kormánynak szándékában áll a privatizáció. - Nem sikerült elsőre, megpróbáljuk másodszor is. Ha másodszor sem sikerül, ismét újrakezdjük - jelentette ki Musetescu.

(MTI)

Korábban:

Újrakezdik a román BCR privatizációját
(2002. október 1.)

Esélytelen Romániában az OTP
(2002. szeptember 20.)

Újra meghirdethetik a legnagyobb román bankot
(2002. szeptember 11.)