A Gazprom vevői nem készpénzzel akarnak fizetni

Vágólapra másolva!
Jóllehet nőnek a vezető orosz gázipari vállalat, a Gazprom bevételei, de ezek egyre nagyobb hányadát nem készpénzben kívánják a vevők kiegyenlíteni: terjednek a barter- és a követeléscsere-ügyletek. A Gazprom illetékesei egyelőre szerénynek nevezték a nem készpénzes fizetési hányadot, de reményüket fejezték ki, hogy nem egyre szélesebb körben tért hódító jelenségről van szó.
Vágólapra másolva!

A jelentések a fejlemény hátterében az orosz belföldi nagykereskedelmi gázárak idei 38 százalékos emelését látják. Az árak jövőre is mintegy 20 százalékkal emelkednének - írja a hét végi orosz sajtó.

Az orosz költségvetés legnagyobb adófizetője a Gazprom, és a büdzsé helyzetének javulásában fontos szerepet játszott, hogy a nagyvállalat követeléseit az 1997. évi 15 százalékkal szemben 2001-ben már 82 százalékban tudta pénzben behajtani.

Ugyanakkor piaci megfigyelők félnek attól, hogy bizonyos mértékig megismétlődhet az 1996-97-es évekre jellemző helyzet, amikor a gáz ára olyan magasra szökött, hogy a Gazprom alig tudta követeléseit behajtani. Szerintük nem feltétlenül arról van szó, hogy a vevők nem tudnak fizetni, hanem egyes vevők visszaélnek privilegizált helyzetükkel, tudván, hogy a kormány - mely a Gazprom 38 százalékát tulajdonolja - nem él azzal a jogával, hogy csökkentse a gázellátást.

Más vélemények szerint a gáz árának emelését időben tudomásra kellene hozni, például egy évvel a lépés előtt. Akkor nem lenne gond, hogy az előzetesen kalkuláltnál magasabb ár kifizetéséhez.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom

Korábban:

Gazprom: rekord összegű kötvénykibocsátás
(2002. augusztus 15.)