Az amerikaiak 200 milliárdot veszettek a cégbotrányokon

Vágólapra másolva!
A könyvelési botrányokban meghamisított cégmérlegek több mint 200 milliárd dolláros kárt okoztak az amerikai befektetőknek - áll a No More Enrons Coalition, egy érdekvédelmi szövetség megbízásából készült tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A No More Enrons (Nem kell több Enron, lásd: Enron-botrány) elnevezésű szövetség csütörtöki washingtoni közleménye szerint csupán a cégek által támogatott nyugdíjbefektetési alapok 175 milliárd dolláros kárt szenvedtek, miután a tőzsdei árfolyamok a könyvelési botrányok kirobbanását követően összeomlottak. A nyílt nyugdíjalapok veszteségét legalább 6,4 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

A jelentés szerint ezen kívül több mint egymillió munkavállaló vesztette el munkahelyét az érintett cégeknél, és az amerikai szövetségi állam is legalább 13 milliárd dollár adóbevételtől esett el.

A tanulmány készítői a kormány rendelkezésére álló adatokat és más forrásokat használtak, hogy egyebek között az Enron, az Arthur Andersen, a WorldCom, a Global Crossing, a Xerox, a Tyco International, a Qwest Communications és más cégek mérleghamisításainak hatásait megbecsüljék.

(MTI)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok

Korábban:

A felügyelet is hibás az Enron-ügyben
(2002. október 7.)