Az Andersent 500 ezer dollárra büntették

Vágólapra másolva!
Az Enron könyvvizsgálójára az amerikai törvények szabta lehető legmagasabb bírságot rótta ki  a bíróság. Az Arthur Andersen vezetőit ezenkívül öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. A börtönbüntetés végrehajtását a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette.
Vágólapra másolva!

C.E. Andrews, az Andersen könyvelési főigazgatója némán fogadta a cégre rótt büntetést, írja az ABC News. A bíróság ítélete szerint az Andersennek az összeget azonnali hatállyal ki kell fizetnie, még azelőtt, hogy eleget tenne peres kártérítései kötelezettségeinek. A bírságot a könyvvizsgáló az Enron-botrányban játszott szerepe miatt kapta, nevezetesen dokumentumok megsemmisítéséért.

Az ítéletnek azonban gyakorlatilag csak szertartásos jelentőssége volt, mert a könyvvizsgálócég már augusztus 31-e óta nem folytatja tevékenységét, miután júliusban bűnösnek találták az említett vádpontban, írja a BBC News.

Melinda Harmon bírónő szerint az Andersent nem az Egyesült Államok kormánya tette tönkre. Az Arthur Andersent az Arthur Andersen tette tönkre - mondta.

Érdekes egybeesés, hogy a szerdai döntés pontosan egy évvel azután történt, hogy az Enron-botrány kirobbant azzal, hogy az energetikai cég nyilvánosan beismerte: manipulálta pénzügyi jelentéseit.

(Üzleti Negyed)